Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 25.05.2016. 22:01

Poljoprivrednici na GP Izačić, prijete blokadom

Hoćemo sav naš novac i nećemo se sigurno povući dok nam sve ne isplate, a to su poticaji za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine, kažu.

Foto: ecscorpion
  • 324
  • 15
  • 0

Zbog neisplate poticaja, poljoprivrednici iz Krajine blokirali su granični prijelaz Izačić u kasnim poslijepodnevnim satima i provest će noć na ovom graničnom prijelazu. Trenutno je, piše klix.ba, blokirana samo jedna traka, ali planiraju blokirati cjelokupan saobraćaj ne budu li do sutra ujutro ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

Ne žele mrvice, žele sav svoj novac

Kako im je rekao Dževahir Babić, predsjednik skupštine Udruženja poljoprivrednika "Krajina", poljoprivrednici će ostati na Izačiću i do augusta ako treba. Napravit će smjene, no traktori, tvrde, ne idu odavdje.

"Čekali smo da vidimo hoće li biti operativno to što je navodno uplaćeno, ali nije bilo. Međutim, i da nam uplate tih pet miliona to je samo mrvica naših zahtjeva. Hoćemo sav naš novac i nećemo se sigurno povući dok nam sve ne isplate, a to su poticaji za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine", rekao im je Babić.

Nastavljena isplata poticaja

Nije ih zadovoljila ni obavijest iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da je danas nastavljena isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače u 2016. godini te da su na banke dostavljeni nalozi u iznosu od 5.099.416,67 KM. U toku sljedeće sedmice bit će završena isplata zadnjeg (IV) kvartala 2015. godine.

"Za razliku od ranijih godina kada su poljoprivrednim proizvođačima poticaji isplaćivani u drugoj polovini godine, realizacija Programa poticaja za poljoprivredu u 2016. godini započela je u aprilu mjesecu, tako da očekujemo kontinuitet daljih isplata", kažu u ministarstvu.

Foto: ecscorpion1968/Pixabay


Tagovi

Poljoprivrednici Blokada ceste Poticaji Federalno ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...