Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove mogućnosti
  • 28.11.2015. 08:00

Poljoprivrednici kao samostalni obrtnici?

Pojavom pretpristupnih fondava finansijske pomoći, kako domaćih tako i stranih, javila se potreba o jedinstvenom registru poljoprivrednih proizvođača koji su trenutno kao takvi u BiH kvalifikovani Zakonom o obrtu u kategoriju djelatnosti srodnih obrtu.

Foto: depositphotos.com
  • 525
  • 34
  • 0

BiH se nalazi na integracijskom putu u EU, a to podrazumijeva usvajanje novih zakona, direktiva i pravilnika te usklađivanje postojećih. U tom procesu nije izostavljen poljoprivredni sektor u kojem gotovo najviše ima novih pravilnika i legislativa koje BiH mora uskladiti i usvojiti, jer se radi o vrlo rizičnoj kategoriji, naročito u segmentu proizvodnje i stavljanja u promet hrane za ljude i životinje. Pojavom pretpristupnih fondava finansijske pomoći, kako domaćih tako i stranih, javila se potreba o jedinstvenom registru poljoprivrednih proizvođača koji su trenutno kao takvi u BiH kvalifikovani Zakonom o obrtu u kategoriju djelatnosti srodnih obrtu.

Uskoro moguća nova pravila

Zakonska pravila i direktive EU o porodičnom poljoprivrednom gazdinstu su jasne i pružaju niz mogućnosti poljoprivrednicima, kao što je osnivanje samostalnog vlastitog obrta. Trenutno stanje u BiH je takvo da poljoprivrednik mora biti upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, koji je obavezan za sva pravna lica koja obavljaju poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom organu. Tu su uključena sva gospodarska društva, zadruge i porodična poljoprivredna gazdinstva koja se bave poljoprivrednom djelatnošču, ali ne kao samostalni obrt, već kao kategorija pod nazivom djelatnost slična obrtu. Shodno toj činjenici sa takvim statusom mala poljoprivredna porodična gazdinstva, koja još nisu upisana u poljoprivredni registar, nemaju priliku za dobijanje bilo kakve finansijske pomoći iz pretpristupnih EU fondova.

Kako navodi Večernji list, o ovoj temi su nedavno razgovarali predsjednik Obrtničke komore FBiH Mensur Bektić i predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić zajedno sa predstavnikom turskih udruženja i komora Javuzom Karmarom, gde je Bektić je istaknuo jasnu zakonsku mogućnost da poljoprivrednici postanu samostalni obrtnici po uzoru i zakonu EU za ovu djelatnost, i na taj način prošire svoje poslovne aktivnosti. Potrebno je preimenovati i doraditi postojeći zakon u tu svrhu, što je u nadležnosti države BiH, odnosno Vijeća ministara kojem se ovaj prijedlog treba uputiti.

Koje prednosti očekuju poljoprivrednike?

Dok se ne donese novi pogodniji zakon, onakav kao u EU, iz Obrtničke komore ističu da utrošak sredstava i kriterij raspodjele sredstava poticaja za poljoprivredu, utvrđenih proračunom FBiH za 2015. godinu, realizuje se pod nazivom "Od našeg polja do našeg stola" po trenutno postojećem zakonu. Planiran je model poticaja proizvodnji, a plaćanje u sklopu mjera strukturne politike modelom podrške dohotku, kapitalnim ulaganjima i ruralnom razvoju.

Šta donosi novi zakon? Koje su pogodnosti? Uspostavljanjem novog zakona o samostalnom obrtu poljoprivrednik, u tom slučaju obrtnik, osigurava sebi i za svoje članove porodice plaćen radni staž, manji troškovi registracije, manji troškovi pri zatvaranju obrta, mogućnost pauziranja ili sezonskog rada što je idealno kada je poljoprivreda u pitanju. Još neke od prednosti su neograničen broj uposlenika, mogućnost da se sebi kao vlasniku isplate sredstva za tekuće materijalne troškove. Govoreći o poljoprivredi, ova mogućnost je idealna u periodu sjetve i nabavke repro materijala. Međutim, ono što je najvažnije su pretpristupni fondovi EU i projekti pomoći ruralnog razvoja što je šansa za dobijanje određenih finansijskih sredstava, a ulaskom BiH u EU to će biti moguće jedino sistemom samostalnog obrta što je dobra prilika, naročito za mala porodična gazdinstva.

Foto: depositphotos.com; Jim_Film


Tagovi

BiH EU fondovi Jedinstveni registar proizvođača Registar klijenata Poljoprivredna gazdinstva Poljoprivredna djelatnost Mensur Bektić Javuz Karmar Miro Pejić Samostalni obrtnici Poticaji proizvodnje


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.