Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 23.02.2017. 15:27

Poljoprivrednici: isplata dugova ili smjena vlasti!

Više od hiljadu nezadovoljnih poljoprivrednika iz Lijevče polja, Potkozarja, Posavine, Semberije, prijedorske regije i drugih krajeva naše zemlje protestvovalo je u selu Čatrnja kod Gradiške, na dionici autoputa prema rijeci Savi, koji se ne koristi.

  • 1.473
  • 228
  • 0

Poljoprivrednici iz svih oblasti agrara u RS izjasnili su danas na mirnom protestu u Čatrnji kod Gradiške svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem, koje je kako kažu nesnošljivo. Nezadovoljni su jer sa kašnjenjem premija i podsticaja ne mogu ni izbliza biti konkurentni evropskim farmerima. Poljoprivrednici smatraju i da ih Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji u ovakvim okolnostima stavlja u potpuno neravnopravan položaj.

Sve je to na "vlastitoj koži" već osjetio Milenko Arežina, farmer iz Petrovog sela u Lijevče polju. "Proizvedemo a ne množemo prodati. Ako nešto i prodamo ne možemo naplatiti. Nemamo podsticaja, stavili su nam omču oko vrata, ostalo je samo da nam izmaknu stolicu. Ide sjetva, ne smijemo ni pomisliti kako dalje", kaže Arežina.

Smajo Fajković, farmer iz Dubrava kod Gradiške kaže da dnevno on i njegova porodica predaju 400 litara mlijeka. Problem je u premijama, kojih nema mjesecima.

"Mjesečno na ime premija trebamo dobiti 3.600 maraka, to je zarada svih ukućana. Premije nema, mi se patimo. Muči nas i najava da će se ubuduće premije smanjivati. Zato smo došli ovdje da podržimo ove proteste", kaže Fajković.

Oštri zahtjevi upućeni u Banja Luku i Sarajevo

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS rekao je da će naredni protesti, ukoliko se ne udovolje njihovi zahtjevi biti radikalniji i da će se ići na smjenu vlasti. On je sa improvizovane govornice naveo zahtjeve koji su upućeni Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

"Tražimo da agrarni budžet u ovoj godini sa 60 miliona bude povećan na 100 miliona maraka, te da se podsticaji isplaćuju redovno. Tražimo transparentnost, odnosno da na stranici agrarnih plaćanja tačno vidimo kome se i koliko doznačuje sredstava. Zahtjevamo izjednačavanje subvencijama sa onima u FBiH, novi Pravilnik o podsticajima, te isplatu lanjskih dugova od 41 milion maraka u narednih mjesec dana", rekao je Marinković.

Marinković je naveo da se i od Vijeća ministara BiH traži zaštita domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, nulta stopu PDV-a za repromaterijale u poljoprivredi, te čitav set zahtjeva u oblasti stočarstva.

Podrška kolega iz Federacije

"Predstavnici udruženja poljoprivrednika će svakodnevno pratiti reakcije vlasti na naše zahtjeve koje smo im poslali, a organi udruženja će svakodnevno komunicirati i dogovarati sljedeće akcije", kaže Marinković.

Mirni protesti protekli su u odličnoj organizaciji domaćih poljoprivrednih udruženja i uz snažno policijsko obezbjeđenje. Nezadovoljne poljoprivrednike veoma je obradovao telegram kolega iz Federacije BiH, koji su im poručili da će ih podržati u daljnjoj borbi za ostvarivanje prava.

Više od hiljadu nezadovoljnih poljoprivrednika iz Lijevče polja, Potkozarja, Posavine, Semberije, prijedorske regije i drugih krajeva naše zemlje protestvovalo je u selu Čatrnja kod Gradiške, na dionici autoputa prema rijeci Savi, koji se ne koristi.


Fotoprilog


Tagovi

Milenko Arežina Smajo Fajković Stojan Marinković Agrarni Budžet Pravilnik o podsticajima


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete