Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Talijani u poljoprivredi
  • 15.11.2016. 14:00

Od Talijana možemo puno naučiti o poljoprivredi

Mi moramo od Talijana, a ne Nijemaca učiti o agraru!

  • 1.715
  • 266
  • 0

Što možemo naučiti od naših susjeda Talijana? Znamo se diviti Nijemcima, Austrijancima i Švicarcima kada je u pitanju poljoprivreda i sve oko nje. Ali kroz sve krize, Talijani su prošli neokrznuto.

Čak nam se čini da su još jači. Gdje je tajna toga uspjeha? Pa oni postižu najbolje rezultate u ratarstvu, vinogradarstvu, čudesne rezultate u maslinarstvu i voćarstvu. Šampioni su i u proizvodnji pršuta. Teško je nabrajati sve redom. Vjerojatno da zavirimo i u proizvodnju puževu ili gljiva zaključili bi da su najbolji. Od njih stvarno trebamo učiti. Ali što.

Talijani žive sami od sebe

Je li dovoljno samo kupiti zemlju i tehnologiju i to ide? Mišljenja smo da veliku ulogu tu ima i obitelj, društvo i tradicija. Svi uspješni poljoprivrednici su obiteljska gospodarstva. I uključeni su svi. I djeda, i baka, i sinovi, i snahe, djeca, pa bliža i daljnja rodbina. Ako se netko zapošljava, prvo se gleda da to bude netko iz obitelji. A znamo li koji se automobili najviše voze u Italiji? Fiat, Alfa Romeo, Lancia i slično. Nisu najbolji, ali su njhovi. Te talijanske obitelji ako mogu uvijek će kupiti domaći automobil. A to je samo povod daljnjih tvrdnji. Talijani imaju ogroman broj proizvođača traktora, priključaka, kombajna. Jednostavno svega.

Iako to u javnosti ne izgleda tako, upravo je Italija agrovelesila!

Uvijek kupuju domaće

Ako mu treba neki stroj, talijanski poljoprivrednik uvijek će ga kupiti od domaćeg proizvođača iz svoga kraja. Je li to svjesno ili nesvjesno, teško je reći. Ali vjerojatno je tu u pitanju tradicija i naslijeđe jer im je normalno da idu po mlijeko kod susjeda, da kupe sir od farmera u obližnjem selu. Dakle, kupit će njemački plug samo ako mu doista tlo koje obrađuje ne dopušta da kupi od nekog talijanskog proizvođača. Oni koji su nekada bili u nekom obiteljskom hotelu u Italiji shvatit će o čemu govorim. I djedica će makar biti zadužen da vam pokaže sobu. No, ako se vratimo proizvodnji poljoprivrednih strojeva. Oni se jednostavno drže zajedno. Jedni proizvode komponente, a drugi kupuju od njih i sastavljaju i onda prodaju uglavnom domaćem čovjeku.

Svi dijelovi traktora bit će talijanski

Ako proizvode traktor, dat će sve od sebe da i motor bude talijanski, i gume, i mjenjač i hidraulika. I stakleni i plastični dijelovi. Sve što može kupit će u Italiji. Ako baš i ne može, ugradit će u neke modele nešto strano. Ali uvijek zadržati i modele koji će biti s domaćim komponentama. I onda svi oni rade, proizvode i što je najvažnije - zapošljavaju.

A gdje su smješteni pogoni? Nisu baš na selima, ali ni u velikim gradovima. U onim malim gradovima kojima gravitiraju brojna sela. I onda svi oni koji se ne bave poljoprivredom rade u tim tvornicama, ponekada pomažu obitelji na imanju, rade u hotelima, trgovini i jednostavno se tako vrti u krug. Kod nas griješe ako misle da će mlade zadržati na selu samo ako pomognu poljoprivredniku.

Primjerice, nekada smo s motikama u polju morali imati nekoliko stotina ljudi na jednoj površini. Danas to okopa jedan čovjek, jedan traktor i jedan priključak. Pa te stotine da bi živjeli ne mogu sada svi biti u jednom traktoru i s jednim priključkom, a na istoj zemljanoj površini. Dakle, a to su Talijani napravili, razvijati moramo i industriju i druge djelatnosti u blizini sela.

Angažiran je i djedica

Tako je riješena Italija. I na sajmu u Bologni smo se upravo u to uvjerili. Terezija je sa cijelom svojom obitelji bila na štandu svoje tvornice Sfoggia. Vlasnica MA/AG sa suprugom, tatom i djecom uvijek je na štandu. Štand Faresina tijekom naše posjete i ove godine, i prije dvije godine bio je uvijek pod nadzorom vlasnika i cijele obitelji. Carlo Mazzotti stalno je bio na štandu Mazzottija. Nema ništa bez jake obitelji i tradicionalnih vrijednosti, a to se upravo najbolje vidi kada dođete u Italiju. I onda je jasno da su najveći izvoznici vina, pršuta, maslinova ulja, jabuka, naranči.


Tagovi

Italija Mazzotti Ma/ag Faresin Fiat Alfa romeo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008. godine.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete