Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni dizel
  • 10.10.2016. 18:00

Od plavog dizela ilegalno proizvodili eurodizel

Gorivo namijenjeno poljoprivredi ilegalno pretvarali u eurodizel!

Foto: bigstockphoto.com, veaver
  • 287
  • 10
  • 0

Ilegalna tvornica za proizvodnju krivotvorenog eurodizela otkrivena je na širem području Đakova u Hrvatskoj, i to kako se čini u mjestu Tomašanci. Policija je uhitila četvero ljudi, a protiv još 10 osoba i četiri tvrtke podnesene su kaznene prijave, javlja Glas Slavonije.

Proizvedeno je gotovo 1,5 miliona litara eurodizela, a u Carinskoj upravi kažu da je riječ o jednoj od najsofisticiranijih tvornica koja je ikada otkrivena. Proizvedeni plavi dizel namijenjen za upotrebu poljoprivrednicima prijavljeni su kao eurodizel stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom putem benzinskih postaja u njihovom vlasništvu.

Organizirano "pranje" dizela

Nakon što su osobe privedene Carina je zapečatila pet benzinskih postaja gdje se lažni eurodizel prodavao i to u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

U ilegalnim aktivnostima sudjelovalo je najmanje 10 trgovačkih društava te su lažnom dokumentacijom prikazivali fiktivnu prodaju plavog dizela i kupovinu eurodizela kako bi prikrili proizvodnju patvorenog eurodizela, kazao je Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Izbjegli višemilijunske trošarine

Tako je prema procjenama izbjegnuto plaćanje trošarina za promet naftnim derivatima u višemilijunskim iznosima, a fiktivnom kupovinom eurodizela izbjegnuto je i plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Između ostalog, njihove aktivnosti su uzrokovale i veliko onečišćenje u okolici tvornice. S obzirom da u blizini mjesta gdje su kiselina i otpad bačeni prolazi kanal, za vjerovati je da je podzemnim vodama onečišćeno veliko područje.

Foto: bigstockphoto.com, veaver


Tagovi

Plavi dizel Ilegalna tvornica Benzinska postaja Uhićenja Prevara


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete