Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 30.03.2014. 14:55

Očekuju se novi prosvjedi poljoprivrednika u BiH

Poljoprivrednici prosvjedom žele skrenuti pažnju na problem donošenja programa poticaja čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja proračuna. Taj rok je istekao još 6. veljače

Foto: depositphotos.com
  • 331
  • 35
  • 0

Kako Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije usvojio Program poticaja za poljoprivredu u 2014. godini, prije nekoliko dana došlo je do organiziranja poljoprivrednika koji su podigli svoj glas. Odbor za poljoprivredu kako kažu, još razmatra probleme poljoprivrednika. Poticaji za poljoprivredne proizvođače u 2014. godini trebali bi iznositi 110 milijuna KM.

Prosvjedi su izraz nezadovoljstva radom Odbora za poljoprivredu

Poljoprivrednici su izrazili svoje nezadovoljstvo radom Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma i cijelog Parlamenta, koji ih je svojim propustima doveo u nezavidnu situaciju. Poljoprivrednici prosvjedima žele skrenuti pažnju na problem nedonošenja programa poticaja, čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja proračuna.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović rekao je da su poljoprivrednici primorani na ove prosvjede jer federalni Parlament nije u zakonskom roku usvojio program, kako je bilo najavljeno. Prosvjedu su podršku dali Savez poljoprivrednih udruženja FBiH te manja poljoprivredna udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Goražda Srednjobosanske i Unsko-sanske županije.

Muslimović je istaknuo da je zahtjev poljoprivrednika da se do 31. ožujka isplati i dio neisplaćenih poticaja za 2012. i 2013. godinu, inače se mogu očekivati novi prosvjedi. Prema njihovoj računici, to je negdje od 15 do 18 milijuna KM. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić rekao je da su odgovorni za ovu situaciju prvenstveno članovi Odbora za poljoprivredu i kako ovaj puta neće popustiti.

Scenarij se ponavlja

Više od 200 traktora i stotinjak poljoprivrednika koji su došli automobilima, blokirali su na početku ožujka granični prijelaz Orašje-Županja. Blokadu je organizirao Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Županije posavske, nezadovoljan odnosom federalne Vlade zbog neisplate dugovanja za poticaje iz 2012. i 2013. Tražeći isplatu kompletnih dugovanja za poticaje iz obje godine, a riječ je o 4,5 milijuna konvertibilnih maraka, iz Saveza su ranije najavili kako je proljetna sjetva na pragu i ako poljoprivrednici ne dobiju novac za repromaterijal, sjetva će biti reducirana, s manje mineralnih gnojiva, zaštite i obrade, pri čemu se neće moći ostvariti ni referentni prinosi, čak i ako godina bude plodna.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Prosvjed BiH Avdo Muslimović Odbor za poljoprivredu Poticaji Miro Pejić Program poticaja Repromaterijal Proljetna sjetva


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.