Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara poljoprivrede
  • 23.01.2015. 07:15

Nužni veći poticaji i razvojna strategija!

Na sedmom berlinskom Samitu ministara poljoprivrede, koji je održan u sklopu programa Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, predstavnik Ministarstva poljoprivrede FBiH, Suad Čamdžić razgovarao je sa resornim ministrima Hrvatske, Slovenije i Turske o mogućnostima razvoja poljoprivrede u BiH.

  • 785
  • 78
  • 0

U Berlinu je od 15. do 18. siječnja održan Globalni forum za hranu i poljoprivredu (GFFA) 2015. na kojem je, na poziv Saveznog ministra hrane i poljoprivrede Njemačke Christiana Shmidta, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH, prisustvovao i Suad Čamdžić, savjetnik resornog ministra FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića.

Razvojnom strategijom i većim poticajima do izvoza hrane

Povodom samog otvorenja Foruma, Čamdžić je ukazao na važnost poljoprivredne proizvodnje uslijed sve već potražnje za hranom, energijom i sirovinama.

"Ovo je jedna velika prilika za poljoprivrednike iz svih zemalja svijeta. Zadatak istovremenog osiguranja hrane, energije i sirovina uspjet ćemo ispuniti samo ako zajedno riješimo problem klimatskih promjena, osiguranja vode ili energije, te očuvanja biološke raznolikosti. Ovo je naš najvažniji zadatak za budućnost. Sve to je veoma važno i za daljnji razvoj poljoprivrede BiH i dovođenja standarda EU u BiH. Kao prirodno bogata zemlja, BiH sa svojim vrijednim poljoprivrednicima, razvojnom strategijom i većim poticajima može stvoriti uvjete i osigurati hranu, kako za svoje vlastite potrebe tako i za potrebe drugih zemalja Europe i svijeta."

Poljoprivreda mora biti strateška grana gospodarstva

Čamdžić je održao i bilateralni sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede Republike Slovenije, Dejanom Židanom, s kojim je razgovarao o dosadašnjoj suradnji, ali i budućim naporima u cilju jačanja poljoprivrede u BiH. Smatra da se u poljoprivrednom sektoru u BiH, ukoliko ga buduće vlasti budu doživljavale kao stratešku granu gospodarstva, može očekivati samo boljitak. Naveo je i podatak da Slovenija, kao zemlja koja ima podjednak broj stanovnika kao FBiH, ali i raspolaže sličnim resursima, izdvaja deset puta više sredstava za poticanje poljoprivrede nego što to čini FBiH. I Židan smatra da je potrebno stvoriti uvjete za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Veća kupovina domaćih proizvoda

Kao hvalevrijednu akciju u poticanju domaće potrošnje, a time i domaće poljoprivredne proizvodnje, Čamdžić je istaknuo akciju koju je Ministarstvo poljoprivrede FBiH provelo pod nazivom "Kupuj domaće - kupuj srcem", koja je rezultirala većom kupovinom domaćih proizvoda.

U okviru programa GFFA 2015. Čamdžić je prisustvovao i Sedmom berlinskom samitu ministara poljoprivrede pod motom "Rastuća potražnja za hranom, energijom i sirovinama: Prilike za poljoprivredu, izazovi za osiguranje hrane?" Ministri i predstavnici resornih ministarstava na Samitu su usvojili konkretne preporuke koje će dati značajan poticaj za pokretanje međunarodne agrarno-političke rasprave i pristupa agrarnoj politici, a koji se temelji na partnerstvu i suradnji.

Čamdžić razgovarao i o izvozu mesa u Tursku i proširenju kvota

Nakon završenog samita savjetnik Čamdžić održao je i trilateralni sastanak sa resornim ministrima iz Hrvatske Tihomirom Jakovinom i Turske Mehdijem Ekerom. Osim tema o stanju trenutne poljoprivredne situacije u Hrvatskoj, Turskoj i BiH te međusobnoj suradnji, razgovaralo se i o izvozu mesa u Tursku i mogućnosti prijevoza kroz zemlje EU te proširenju kvota. Činjenica je da BiH raspolaže ogromnim resursima, ne samo za proizvodnju hrane dovoljnu za svoje stanovništvo, već i za izvoz u druge zemlje.

"Delegacije iz Turske u prethodnom su periodu u BiH i posjetile nekoliko proizvođača mesa, čijim su radom i kvalitetom bili jako zadovoljni. Izvoz mesa u Tursku za bh. proizvođače predstavlja ogroman poticaj i motiv da se i dalje bore i rade vrijedno kao i do sada. Sve je to dokaz da je u segmentu jačanja poljoprivrede, kvaliteta i suradnja sa zemljama regije i svijeta neminovna. Također, susjedna Hrvatska nam je prvi primjer i od velike pomoći da shvatimo značaj jačanja poljoprivrede i približavanja, odnosno dovođenja EU standarda u BiH’" istaknuo je Čamdžić.

Izvor i foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH


Tagovi

Berlin GFFA 2015. Christian Shmidt Suad Čamdžić Jerko Ivanković Lijanović Očuvanje biološke raznolikosti Razvoj poljoprivrede Dejan Židan EU fondovi Domaća potrošnja Kupuj domaće Tihomir Jakovina Mehdij Eker Izvoz mesa Proširenje kvota

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]