Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 02.11.2016. 12:00

Nova pravila za izvoz voća i povrća u Rusiju

Prema potpisanom Protokolu za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva vrijede nova pravila za izvoznike voća i povrća u Rusiju.

Foto: Bigstockphoto/Minerva studio
  • 1.794
  • 89
  • 0

U skladu sa potpisanim Protokom za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Ruska Federacija) prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika, za proizvođače voća i povrća vrijede nova pravila:

  • bosanskohercegovačka strana će vršiti dobrovoljnu registraciju proizvođača (farmera) i izvoznika proizvoda visokog fitosanitarnog rizika u Rusku Federaciju i slati spiskove ruskoj strani,
  • strana BiH će obezbjediti prisustvo etiketa na pakovanjima biljne proizvodnje visokog fitosanitarnog rizika na kojoj će biti naznačen izvoznik, te
  • bosanskohercegovačka strana će unositi u polje "Dopunska deklaracija" fitosanitarnog cerifikata naziv i adresu proizvođača (farmera) proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Hitno dostaviti podatke o mjestima proizvodnje

Kako navode iz Vanjskotrgovinske komore, potrebno je da svi izvoznici hitno dostave nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede i Odjeljenju za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH, spisak sa podacima o vlastitim mjestima proizvodnje, kao i spisak sa podacima njihovih kooperanata (proizvođača) od kojih otkupljuju proizvode visokog fitosanitarnog rizika, na Obrascu 1 (u prilogu).

Popunjen Obrazac sa navedenim podacima mora biti ovjeren i potpisan od strane odgovornog lica izvoznika. Kopiju popunjenog, potpisanog i ovjerenog Obrasca nadležne institucije proslijeđuju elektronskim putem inspektoratima eniteta i Brčko distrikta BiH u cilju kontrole i Upravi Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja radi uspostavljanja jedinstvene evidencije o izvoznicima, proizvođačima, i proizvodnji i slanja spiskova ruskoj strani.

Bez ovjerenih podataka nema uvoza u Rusiju

Ubuduće svaki zahtjev za izdavanje fitosanitarnog ceritifikata u prilogu mora sadržavati tražene podatke (naziv i adresu proizvođača), kako bi nadležni fitosanitarni inspektor mogao unijeti naziv i adresu proizvođača (farmera) proizvoda visokog fitosanitarnog rizika u rubriku "Dopunska deklaracija".

U slučaju neizvršenja navedenih zatjeva pošiljke proizvoda neće dobiti dozvolu za uvoz na teritoriju Ruske Federacije.

Foto: Bigstockphoto/Minerva studio


Tagovi

Izvoz Rusija Nova pravila Fitosanitarni rizik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !