Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 05.12.2014. 19:05

Nema ustupaka za izvoz mlijeka iz BiH u EU

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi, jučer je istaknuo kako EU neće raditi nikakve ustupke BiH za izvoz mlijeka.

Foto: depositphotos.com
  • 217
  • 17
  • 0

Na jučer održanom briefingu za novinare, čija je tema bila "Izazovi u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU", otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi je naglasio kako BiH ne može računati na nikakve ustupke od strane EU po pitanju visokih kriterija za izvoz mlijeka na EU tržište. Ukoliko na to tržište želi izvoziti proizvode životinjskog porijekla, BiH mora ispuniti sve uvjete.

Za zemlje CEFTA-e nešto blaže mjere

Na snazi su nešto blaže mjere kada je u pitanju izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e te druge zemlje koje nisu članice EU, a Daviddi je dodao i da će od siječnja 2015. godine te mjere vrijediti i za unutarnje bosansko-hercegovačko tržište, na kojem su kriteriji, uskoliko se uspoređuju s onima za izvoz u zemlje EU i CEFTA-e, najniži što je dovelo i do najniže kvalitete mlijeka u trgovinama.

Za prilagodbu europskim standardima odobreno 19 mil. eura

Daviddi je ovom prilikom podsjetio da je Europska unija i financijski nastojala podržati porces prilagodbe europskim visokim standardima, zbog čega je u osam godina u BiH usmjerila 19 milijuna eura bespovratnih sredstava. Od spomenutog iznosa, 3 milijuna namijenjeno je tehničkoj pomoći i sigurnosti hrane, fitosanitarnim mjerama i veterinarstvu, 1,5 milijuna za laboratorijsku opremu, 6 milijuna za kontrolu bolesti životinja, 2,5 milijuna za sustav kontrole kretanja životinja te 6 milijuna eura za granični prijelaz Bijača radi fitosanitarne inspekcije.

Pitanje sigurnosti hrane treba regulirati na državnom nivou

Problem je što vlasti u BiH nisu u posljednjih 14 godine uspjele svoju legislativu uskladiti sa onom EU, što je dovelo do situacije u kojoj se danas nalaze proizvođači, a koju je dodatno pogoršalo i članstvo Hrvatske u EU, budući da je to za proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda bilo vrlo značajno tržište. Promjene u sustavu su nužne i Daviddi smatra da je neophodno postojanje institucije koja bi na državnom nivou regulirala pitanje veterinarstva i sigurnosti hrane.

Daviddi je podsjetio i na redovite posjete Ureda za hranu i veterinarstvo EU u svrhu kontrole provođenja EU uvjeta. Kao rezultat posjeta ove godine, sastavljen je sažetak kometara na Akcijski plan koji je BiH podnijela u kolovozu, a koji ima za cilj provedbu preporuka nakon misije u siječnju. Riječ je o šest mjera koje je nužno provesti do posjete Ureda iduće godine, kako bi se omogućio izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Zdravlje potrošača na prvom mjestu

Kao razlog ovako visoko postavljenih higijenskih i drugih standarda navedena je zaštita zdravlja potrošača te se upravo zbog toga od tih standarda ne odstupa. Trenutno BiH u Europsku uniju izvozi ribu, med i šećer, a prema sadašnjim procjenama, iduće bi se godine u ovoj skupini proizvoda trebao naći i krumpir.

Idući prosvjed mljekara BiH najavljen za petak

Mljekari, naravno, nezadovoljni činjenicom da svoje mlijeko ne mogu izvoziti u EU, dok istovremeno na njihovo tržište ulaze europski proizvodi po nevjerovatno niskim cijenama, ugrožavajući na taj način domću proizvodnju, ne odustaju od prodvjeda. Ovog su puta najavili prosvjede ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, Mehmed Nikšić, komentirao je izjave g. Daviddia, pri čemu je istaknuo kako su one i očekivane jer smatra logičnim da se predstavnici EU zalažu za vlastite stavove. U potpunosti svjestan problema s izvršnom i zakonodavnom vlasti u BiH, Nikšić ipak smatra da bi BiH trebala dobiti isto ono što EU ima prema BiH.

Foto: depositphotos.com; branex


Tagovi

Izvoz mlijeka BiH Renzo Daviddi CEFTA Europski standardi kvalitete Tehnička pomoć Laboratorijska oprema Sigurnost hrane Veterinarstvo Akcijski plan Riba Med Šećer Kontrola bolesti

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]