Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saniranje SSP-a
  • 11.11.2016. 18:00

Može li Njemačka pomoći bh poljoprivredi?

O mogućnostima tehničke podrške njemačke strane za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH, razgovaralo se u Berlinu.

Foto: Pixabay/condesign
  • 2.416
  • 120
  • 0

Na poziv Ministarstva za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i federalnog ministarstva poljoprivrede, prisustvovali su u Berlinu sastanku koji je imao za cilj razgovor o mogućnostima tehničke podrške njemačke strane za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH, kao i ispitivanje mogućnosti za saradnju između Njemačke i BiH u oblasti poljoprivrede.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na sastanku su predstavili platformu RS u kojoj je dat naglasak na potencijalne programe podrške koji su identifikovani od strane Republike Srpske kao najefikasniji ili najpoželjniji za ublažavanje posljedica primjene Protokola uz SSP.

Nastavak razgovora u Crnoj Gori

Podsjećamo, platforma je orjentisana oko sljedećih elemenata: finansijski paket podrške za poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda i investicije u oblasti prehrambene industrije. U okviru platforme planirana je podrška ruralnom razvoju.

Na sastanku je zaključeno da će razgovori o mogućnostima pomoći Njemačke biti nastavljeni na predstojećem ministarskom skupu 25. novembra u Crnoj Gori u prisustvu predstavnika Evropske komisije. U međuvremenu bi Svjetska banka trebala napraviti analizu šteta koje će po poljoprivrednike u BiH nastati nakon potpisivanja Protokola uz SSP.

Foto: Pixabay/condesign


Tagovi

SSP Platforma Pomoć poljoprivredi Njemačka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete