Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 18.11.2015. 10:00

Može li inovacija nahraniti svijet?

Kako bi se suočila s izazovom rasta populacije, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je u periodu 2014. - 2020. fokusirana na inovaciju, kao i zaštitu okoliša. Kako proizvesti više uz manje resursa?

  • 72
  • 4
  • 0

Prema EU projekcijama, očekuje se da će globalna populacija narasti sa 7.3 na 9.7 milijardi do 2050. Tako će se proizvodnja hrane morati udvostručiti kako bi se zadovoljile potrebe za nutrijentima. Kako bi se suočila s ovim izazovom, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je u periodu 2014. - 2020. fokusirana na inovaciju, kao i zaštitu okoliša, govori Phil Hogan, komisionar za poljoprivredu EU.

Je li rješenje u preciznoj poljoprivredi?

Nova ZPP osigurava mnoštvo prilika za financiranje iz Programa ruralnog razvoja i Horizon 2020 koje će EU farmerima pomoći u prilagodbi okolnostima. Unatoč velikoj količini sredstava potrošenima na istraživanja GMO i organske poljoprivrede, konvencionalna obrada zemlje i dalje čini 94.2% EU poljoprivrednog zemljišta.

Analitičari govore da nam je potrebna agritehnološka revolucija, a precizna poljoprivreda se tu javlja kao rješenje vođeno inovacijom. Način je to optimizacije resursa prema potrebama tržišta. Uključuje korištenje analitičke tehnologije, satelitsko pozicioniranje (GPS), internet, pametne aplikacije kako bi se smanjila upotreba pesticida, gnojiva i vode. Uvođenje novih tehnologija pomaže farmerima da stvore preduvjete za održivu poljoprivredu. No, takva tehnologija još uvijek je preskupa i nedostupna većini poljoprivrednika. Trenutno je u EU proizvodnji 450 novih tipova mehanizacije koji direktno zapošljavaju 135 tisuća ljudi te 125 tisuća kroz distribuciju i uslužne djelatnosti.

Može li inovacija nahraniti svijet

Tagovi

ZPP Tehnologija Zajednička poljoprivredna politika Održiva poljoprivreda Inovacija Precizna poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete