Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda EU
  • 19.02.2017. 14:00

Moderna poljska poljoprivreda zahvaljujući EU

Zahvaljujući novcu iz fondova Evropske unije, Poljska je oporavila privredu i izbjegla recesiju. Članstvo u EU toj zemlji je omogućilo da modernizuje poljoprivredu i postane konkurentna na evropskom tržištu.

Foto: noemil GRYCZKO / Flickr
  • 1.696
  • 310
  • 0

Poljska je uspjela da oporavi privredu i izbjegne recesiju, zahvaljujući vještom korištenju fondova Evropske unije. S druge strane, prema pisanju portala EurActiv, članstvo u EU toj zemlji je omogućilo da modernizuje poljoprivredu i postane konkurentna na jedinstvenom tržištu.

Kako je rekao zamjenik ambasadora Poljske u Beogradu Andžej Kinđuk (Andrzej Kindziuk), tu zemlju je nakon pada komunizma zadesila teška ekonomska situacija. On je istakao da je zahvaljujući naporima građana, bolnim reformama i vještim korištenjem novca iz EU fondova Poljska uspjela da se ekonomski uzdigne.

Za 13 godina članstva situacija u Poljskoj mnogo bolja

Kinđuk je naglasio da se nakon 13 godina članstva u EU Poljska drastično promijenila na bolje, navevši primjer da je ta zemlja u višegodišnjem budžetu EU za period od 2007. do 2013. godine imala na raspolaganju 68 milijardi eura, a u sadašnjem ciklusu od 2014. do 2020. godine taj iznos je povećan na 82 milijarde uvra.

Korištenjem novca iz EU fondova izbegnuta recesija

Karolina Janik, savjetnica za ekonomska pitanja u ambasadi Poljske u Beogradu, pohvalila se činjenicom da je Poljska najbolje od svih novih članica Evroske unije iskoristila priliku koja joj se ukazala, te da je ova zemlja najveći korisnik budžeta EU. Ona je dodala da je Poljska izbjegla recesiju, jer je novac iz fondova Evropske unije doprineo rastu investicija.

Prosječna plata povećana - nezaposlenost smanjena

Prema riječima Karoline Janik, Poljska je nakon pristupanja EU za polovinu povećala privredni rast, a nezaposlenost je prošle godine smanjila na 8,2%. Ona je napomenula da je prosječna plata u toj zemlji u 2016. godini povećana sa 510 eura, koliko je iznosila 2003. godine, na sadašnjih 945 eura.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda pet puta veći

Janikova je dodala da se nisu obistinili strahovi tamošnjih poljoprivrednika da njihovi proizvodi neće biti konkurentni na zahtjevnom evropskom tržištu. Kako je objasnila, primjena evropskih standarda je olakšala pristup tržištu EU, dok je izvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda povećan pet puta.

Foto: noemil GRYCZKO / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Poljska Fondovi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete