Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoubojstva poljoprivrednika
  • 09.03.2016. 12:30

Minuta šutnje za poljoprivrednike

Zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi, u Francuskoj je u posljednje vrijeme samoubojstvo počinilo čak 600 poljoprivrednika, iznio je jedan francuski zastupnik u Europskom parlamentu.

Foto: Kattitude/bigstockphoto.com
  • 222
  • 32
  • 0

Čak 600 poljoprivrednika u Francuskoj počinilo je samoubojstvo zbog katastrofalnog stanja u tom sektoru. S takvim podatkom izašao je jedan zastupnik iz Francuske tijekom žustre rasprave članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta i povjerenika za poljoprivredu Phila Hogana o trenutačnoj situaciji na poljoprivrednim tržištima.

Zastupnici su se složili kako je u društvu nešto trulo ako su oni koji proizvode hranu toliko očajni da si oduzimaju život te su od povjerenika Hogana zatražili konkretne mjere napominjući da nije prihvatljivo tražiti od poljoprivrednika da rade i ne zarađuju.

U godinu dana mnogi mljekari prestali poslovati

Najviše zastupnika povjerenika je ispitivalo o sektoru mlijeka koji u posljednje vrijeme bilježi velike neravnoteže uzrokovane ruskim embargom, ukidanjem mliječnih kvota, ali i nepoštenom trgovačkom praksom.

U susjednoj Hrvatskoj u godinu dana 2.000 proizvođača mlijeka prestalo poslovati, a većina ih još uvijek ima kredite. Dodatni im je problem i smanjenje cijene mlijeka, čime se prosječna cijena mlijeka spustila prema riječima proizvođača, s 25 na 22 eurocenta, a što ne može pokriti niti osnovne troškove proizvodnje, dok se o zaradi ovdje ne može ni govoriti. Velike količine uvoznog mlijeka rezultirale su izuzetno niskim maloprodajnim cijenama u Hrvatskoj.

Od 19 mjera se koristi samo sedam do osam

Dok je proizvodnja mlijeka u EU porasla za dva, u Hrvatskoj je u proteklih godinu dana pala za 5%. Tri milijarde litara novog mlijeka nakon ruskog embarga svoj je prostor našlo na najmanje zaštićenim tržištima, među koje pripada i hrvatsko.

Hogan je podsjetio na pojednostavljene procedure izmjene Programa ruralnog razvoja kako bi države članice mogle u roku od šest sedmica prebaciti novac iz jedne mjere u drugu, što omogućava da se pomogne onim sektorima koji imaju problema. Hogan je također istaknuo da od 19 mjera države članice koriste u prosjeku osam mjera.

Hogan za sljedeću sjednicu predlaže nove mjere

Hogan je istakao da samo 10 od 28 država članica ima mjere za ciljanu pomoć, u koje pripada i iznos od 420 milijuna eura koji je EU stavila na raspolaganje državama članicama u oktobru prošle godine, no niti ta sredstva nisu došla do poljoprivrednika.

Nabrajajući mjere koje je uveo u svom mandatu kao pomoć stabilizaciji tržišta, Hogan je dodao da su ga rasprave zastupnika potaknule da predloži dodatne mjere za sljedeću sjednicu jer je neprihvatljivo da se smanjuje udio novca koji dobivaju poljoprivrednici u okviru cijene poljoprivrednog proizvoda. Dodao je da će o problemu rješavanja nepoštene trgovačke prakse razgovarati s povjerenicom Bienkowskom podržavajući stav zastupnika da je potrebna europska zakonodavna regulativa.

Foto: Kattitude/bigstockphoto.com


Tagovi

Cijena Poljoprivreda Mlijeko Francuska Hrvatska Kredit Phil Hogan Ruski embargo Samoubojstvo poljoprivrednika


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete