Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradnja autoceste
  • 28.01.2017. 08:00

Koridor Vc ide preko oranica i vinograda?

Vinogradi i oranice na području Mostara mogle bi biti ugrožene ukoliko njima prođe autocesta.

  • 912
  • 136
  • 0

Poljoprivrednici koji se nalaze na području mostarskih naselja Blagaja, Malog Polja, Kosora, Ortiješa, Kočina ogorčeni su najavom izgradnje autoputa kroz njihova naselja.

Naime, poljoprivrednici kažu kako će im izgradnja Koridora Vc uništiti obradive površine od kojih žive. Prema pisanju medija autocesta će proći kroz vinograde, zaobići aerodrom, te ići preko plodnih obradivih površina Ortješa, Kosora i Malog Polja, preko rijeka Bune i Bunice. Na ovom području osim vinograda, postoje zasadi malina, smilja, ali i sezonskog voća i povrća.

Utjecaj na poljoprivredu

Poljoprivrednici, navode da se na ovom području nalazi 3.500 kvadratnih metara obradivog zemljišta, te ističu da će im bez poljoprivrede jedina opcija za preživljavanje biti odlazak.

S druge strane, u ''Studiji utjecaja na okoliš autoput na koridoru Vc Mostar Sjever - Južna granica'' kojeg su objavile JP Autoceste, nadležne za projekt izgradnje, navedeno je da su analizirane sve površine na ovom području.

"Postojeće zemljište tek se djelomično koristi u poljoprivredne svrhe, s prevladavajućim malim posjedom i ekstenzivnim uzgojem kultura, a tek u manjoj mjeri za intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju nekih kultura (ljekovito bilje, vinova loza, npr.), a u promatranom području se nalazi i niz prirodnih ljepota koje su temelj postojećih i potencijalnih turističkih destinacija (rijeke, slapovi, stari gradovi - Počitelj, arheološka nalazišta).

Procjena potencijalnog utjecaja trase autoceste bi mogao ugroziti prije svega postojeće vrijednosti područja, prvenstveno one djelatnosti od kojih ljudi žive, odnosno gdje ostvaruju svoj primarni ili sekundarni prihod (poljoprivreda) ili one djelatnosti od kojih bi mogli živjeti (razvijeniji turizam, djelatnosti koje će se razviti uz novu autocestu)", navedeno je u Studiji.

Stimuliranje proizvodnje u staklenicima

U Studiji je navedeno kako se na prostoru u jednom dijelu buduće trase nalaze nisko raslinje i goli karst koji ne prestavljaju vrijedno zemljište, te nije ih potrebno posebno zaštiti. No, navedeno je da postoje i poljoprivredna zemljišta gdje je zastupljena intenzivna poljoprivredna proizvodnja uz navodnjavanje (rano povrće, voće, vinova loza, sporadična plastenička proizvodnja) koje je potrebno zaštiti.

Navedeno je i kako se sporadično nalaze voćnjaci gdje na kojima dominiraju trešnje, smokve, šljive, kajsije.

"Pozornost treba posvetiti zaštiti 180,39 ha potkategorije a1 (agrozone a1), pošto je ova zona najznačajnija za poljoprivrednu proizvodnju. Budući je na ovim površinama, u dolinama rijeka, moguće navodnjavanje, treba stimulirati proizvodnju u zaštićenim prostorima kao što su plastenici i staklenici.

Inače, u blizini prometnica treba stimulirati uzgoj u zaštićenom prostoru kako bi se smanjila fizička kontaminacija kulture u uzgoju prije svega česticama prašine koje na sebi nose apsorbirane čestice drugih zagađivača (ulje, guma i dr.). Zemljište agrozone a1, koje je izravno ugroženo nalazi se na prostoru Kosora, Malog polja i Hodbine, oko i između rijeka Bune i Bunice, te na prostoru Bivoljeg brda i Domanovića", stoji u Studiji.

Stanovništvu čije obradive površine se nalaze na trasi ostaje nada kako će Autoceste usvojiti preporuke iz Studije.


Tagovi

Autocesta Studija Okoliš Poljoprivreda Mostar BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete