Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu
  • 02.10.2016. 12:00

Koliko žene sudjeluju u ruralnom razvoju?

Žene na selu u EU često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29 ih je nositeljica OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo
  • 1.760
  • 86
  • 0

Žene u Evropskoj uniji (pre)malo sudjeluju u ruralnom razvoju i njihova se uloga mora povećati. Zaključak je to izvješća "Žene i njihova uloga u ruralnim područjima" koje su na zajedničkoj sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj EU predstavile hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i španjolska zastupnica Maria Lidia Senra Rodriguez.

"Moramo ohrabriti žene i potaknuti daljnji razvoj ruralnih područja i snažniju implementaciju postojećeg zakonodavstva. Instrumenti postoje, ali se neki od njih ne koriste, a participacija žena u povlačenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja je niska", zaključila je Petir.

Niti jedna država članica EU, navele su Petir i Rodriguez, nije do sada uspostavila tematski subprogram za žene u ruralnim prostorima kakav primjerice postoji za mlade poljoprivrednike, premda je to predviđeno Europskim poljoprivrednim fondom za ruralni razvoj.

Žene malo sudjeluju u ruralnom razvoju

"Od ukupnog broja onih koji sudjeluju u treninzima ponuđenim poljoprivrednom, šumarskom i sektoru proizvodnje hrane, svega 28% su žene. Za modernizaciju farmi i investicije, od ukupnog broja onih koji su povukli sredstva, samo 19% su žene. U mjerama diverzifikacije ekonomije u ruralnom području i kreiranja poslova, od ukupnog broja onih koji su povukli novac, 38% su žene", iznijele su zabrinjavajuće, ali stvarne brojke.

Prema njihovom izvješću, žene u ruralnim područjima brinu o obitelji, čuvaju tradiciju i okoliš, rade u poljoprivredi, koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake zemlje, sudjeluju u procesu proizvodnje hrane.

Nadalje, žene u ruralnim područjima neprocjenjivo su vrijedne za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, važne su i za razvoj poduzetništva, održivi razvoj, kao i cjelokupni gospodarski razvoj.

Na temelju tih konzultacija, žene na selu nemaju dobar pristup obrazovanju, slabe su informatičke pismenosti, a i dostupnost interneta je još na vrlo niskoj razini - 41% ljudi koji žive na ruralnom prostoru nisu nikada koristili internet.

Samo 29% žena su nositeljice OPG-ova

Žene na selu često su ekonomski ovisne o suprugu, svega 29% žena nositeljice su OPG-a, za njih ne postoji radno vrijeme, a bore se i s nedostatkom osnovnih socijalnih i mirovinskih prava poput bitno nižih mirovina ili pak neplaćenog porodiljnog dopusta. Gotovo polovica njih nikada ne odlazi na godišnji odmor, a ruralne žene u vrlo maloj mjeri participiraju u procesima donošenja odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.

Petir i Rodriguez žele stvoriti pozitivno izvješće koje će biti fokusirano na Evropsku uniju te koje će dati jasne preporuke što je potrebno poduzeti kako bi se položaj žena u ruralnom području unaprijedio.

Foto: bigstockphoto.com, b-photo


Tagovi

Žene Ruralni razvoj Evropski parlament


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]