Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 07.08.2016. 08:00

Kamo s voćem ne dozvoli li Rusija uvoz?

Zbog privremene zabrane uvoza iz BiH u Rusiju, posebno voća i povrća, domaća privreda izgubit će 50 miliona maraka!

Foto: Zipnon/Pixabay
  • 1.117
  • 54
  • 0

Više od 50 miliona maraka mogli bi izgubiti poljoprivredni proizvođači iz BiH ukoliko zabrana uvoza voća i povrća koju je Rusija uvela za BiH potraje do kraja godine, pokazuju procjene Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH. Točnije, direktne štete bi mogle iznositi do 50 miliona maraka, dok bi indirektne štete zbog gubljenja ruskog tržišta mogle biti mnogo veće, pišu nezavisne.com.

Podsjećamo, ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" u četvrtak je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda, ali i sumnji na reeksport voća i povrća koje se u BiH uvozi iz EU i nakon prepakivanja plasira na rusko tržište.

Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH uputila je u petak, po nalogu Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zahtjev za hitan dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, kako bi se uvjerili u funkcionisanje fitosanitarnog sistema u BiH i u obim proizvodnje voća i povrća.

Hitno stavljanje van snage zabrane

"Zatražili smo hitno stavljanje van snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju, imajući u vidu da je ova zabrana došla iznenada i da već postoji značajan broj pošiljaka koje su pripremljene za otpremu", navedeno je u saopštenju.

Dodali su da je Uprava pismom od 13. juna obavijestila rusku stranu da je spremna da prihvati inspekciju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali da Rusi u svom dopisu nisu predložili bilo kakve termine dolaska.

Proizvođači se sada nalaze u punoj sezoni berbe šljive, kruške, lubenice, paradajza, paprike, koji je trebalo da idu na rusko tržište. Zabrana izvoza došla je u najgorem mogućem trenutku, te ako potraje duže od sedam dana, biće veoma nepovoljno po domaće proizvođače i izvoznike.

Izvoz iz BiH u Rusiju 2015. godine znatno je povećan, posebno kada je riječ o voću i povrću. Samo jabuka i krušaka izvezeno je u vrijednosti više od pet miliona eura. Inače, ugovor o trgovini BiH i Rusija imaju već 11 godina.

Foto: Zipnon/Pixabay


Tagovi

Rusija Zabrana uvoza Voće Povrće Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete