Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u BiH
  • 11.02.2015. 13:40

Izgradnja tvornice animalnih proteina

U Kaknju uskoro započinje izgradnja tvornice za toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda, sa ciljem proizvodnje animalnih proteina te životinjske i tehničke masti. Investicija je vrijedna gotovo 10 mil. eura.

Foto: depositphotos.com,
  • 821
  • 40
  • 0

Tvrtka iza koje stoji 60 godina tradicije u prikupljanju i preradi nusproizvoda životinjskog podrijetla, zagrebačka Agroproteinka, u Kaknju, mjestu u središnjoj Bosni kreće u izgradnju tvornice animalnih proteina te životinjske i tehničke masti.

Radi investicije vrijedne oko 10 milijuna eura, Agroproteinka je u Kaknju osnovala tvrtku pod nazivom Bioorganica koja će upravljati spomenutom investicijom, a posebno se ističe kako u novoj tvornici neće biti spaljivanja animalnog otpada, niti novih opasnih dimnjaka, jer će se rad tvornice zasnivati na strogom poštivanju zakonskih propisa i normativa EU koji se odnose na zaštitu okoliša.

Brojne pogodnosti privukle investitore

Izgradnja ove tvornice rezultat je povoljnog poslovnog ambijenta kojeg je kreirala Općina Kakanj te brojnim pogodnostima koje su osigurali investitorima. Potvrdio je to i u svojoj izjavi za BHT 1, direktor tvrtke Bioorganica, Ivica Grlić: "Bez obzira na svu kompleksnost sustava u BiH, mi smo se odlučili za investiciju iz razloga lokacije, ali prije svega, ovdje treba spomenuti izuzetno povoljnu investicijsku klimu sa strane gospodina načelnika, svih službi, stvarno jedna pozitivna investicijska klima".

Za izgradnju objekta, investitori mogu ostvariti i poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Osim toga, pravo na poticaj u vidu oslobađanja od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade, stječe investitor za parcelu na kojoj gradi objekat u periodu od 5 godina od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu objekta. Općina Kakanj u potpunosti snosi i sve troškove registracije privrednog društva, a osigurava i brojne druge pogodnosti.

"Prije svega želim naglasiti da ćemo nastaviti da na sebe preuzimamo težinu kompliciranog administrativnog aparata u BiH, što znači da ćemo mi umjesto investitora pribavljati potrebna odobrenja. Nastavit ćemo i sa realizacijom poticajnih mjera za osnivanje novih privrednih subjekata u smislu plaćanja troškova osnivanja, sufinanciranja troškova najma prostorija za poduzetničku djelatnost i drugih mjera”, istaknuo je ovom prilikom općinski načelnik, Nermin Mandra.

Izvor: Općina Kakanj, Foto: depositphotos.com, @demerzel21


Tagovi

Agroproteinka Nova tvornica Nermin Mandra Povrat novčanih sredstava Povoljna investicijska klima Ivica Grlić Bioorganica Kakanj Nusproizvodi životinjskog podrijetla Animalni proteini Animalni otpad Životinjske masti