Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 11.02.2017. 18:00

Ignorisanje klimatskih promjena veoma opasno

Direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Bruyninckx ističe da će klimatske promjene trajati decenijama, a kakve će biti njihove posljedice zavisi od primjene sporazuma o smanjenju emisije plinova sa efektima staklene bašte na svjetskom nivou.

Foto: Phil Jackson / Flickr
  • 370
  • 39
  • 0

Evropski regioni se zbog klimatskih promjena suočavaju sa rastom nivoa mora i ekstremnim vremenskim prilikama, poput češćih i intenzivnijih vrućina, poplava, suša i oluja. Na to je, kako prenosi portal EurActiv, u najnovijem izvještaju upozorila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

Kako je istakao direktor Evropske agencije za životnu sredinu Hans Bruyninckx, klimatske promjene će trajati decenijama. Kakav će biti njihov uticaj umnogome će zavisiti od primjene sporazuma o smanjenju emisije plinova sa efektima staklene bašte na globalnom nivou, kao i od usvajanja strategija i politika prilagođavanja radi smanjenja opasnosti od ekstremnih klimatskih promjena.

Evropa podijeljena na 7 bio-geografskih regiona

EEA je Evropu podijelila na 7 bio-geografskih regiona i navela s kakvim specifičnim posljedicama i klimatskim promjenama će se suočiti svaki od njih.

Prema predviđanjima ove Agencije južna i jugoistočna Evropa biće takozvane "vruće tačke" klimatskih promjena jer se tu očekuju najveće posljedice. To će za posjledicu imati veći rizik od suša, pa samim tim i manje prinose poljoprivrednih kultura.

Klimatske promjene ostavljaju posljedice na ekonomiju i ljudsko zdravlje

U izvještaju EEA upozorava se da promjene klime predstavljaju opasnost za biodiverzitet na kopnu i moru i dodaje da se mnogim biljnim i životinjskim vrstama mijenja životni ciklus. Sve to nepovoljno utiče i na oblasti ekonomije, kao što su poljoprivreda, šumarstvo i ribolov. Kako je navedeno ekstremne vremenske prilike, pogodovaće širenju zaraznih bolesti što će se odraziti i na zdravlje ljudi.

Agencija je pozdravila dosadašnje uložene napore zemalja i vlada da se prilagođavanje promjenama klime uvede u državne u politike, ali je naglasila da to nažalost nije dovoljno, te da na ublažavanju poslejdica klimatskih promjena u budućnosti treba raditi još više.

Foto: Phil Jackson / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Poljoprivreda Suša Ekologija Poplave Vrućine Visoke temperature Klimatske promjene Evropa EEA Evropska agencija za životnu sredinu


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete