Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 30.07.2015. 12:30

I njemački farmeri idu u protest?

Francuski farmeri upozoravaju na nove blokade, a u Njemačkoj se gomila bijes zbog interventnih mjera pomoći Francuzima.

Foto: trt.net.tr
  • 106
  • 5
  • 0

Francuski farmeri, bijesni zbog pada cijena hrane i uništavanja domaće proizvodnje, u ponedjeljak su zaustavili oko 400 kamiona koji su dostavljali proizvode iz Njemačke. Sličan prosvjed dogodio se i u blizini španjolske granice. Farmeri su, nakon pregovora s francuskim ministrom poljoprivrede podigli blokade u blizini granice s Njemačkom, ali su obećali ostati u pripravnosti.

"Odsad pa do kraja kolovoza, ovakve stvari će se događati", upozorio je Franck Sander, predsjednik FNSEA udruženja poljoprivrednika. Nagovijestio je da bi daljnji protesti mogli biti usmjereni na velika prodajna mjesta. Farmeri su uspostavili šest kontrolnih točaka između Njemačke i Francuske u nedjelju poslijepodne, sa oko 1.000 ljudi i traktora.

Uvoz uništava tržišno natjecanje

Sander je rekao kako je njihov cilj okrenuti šlepere koji prevoze proizvode koji narušavaju tržišno natjecanje. "Na primjer, uspjeli smo okrenuti kamion koji je prevozi sir Babybel. Potrošači misle da je francuski, a on dolazi iz Slovačke" rekao je. Okrenuli su i nekoliko kamiona s voćem i povrćem iz Njemačke, ali i Španjolske s druge strane. Oko 100 poljoprivrednika zaustavilo je desetke kamiona iz Španjolske na autocesti u jugozapadnoj regiji Haute-Garonne, prijeteći da će iskrcati bilo meso ili voće namijenjeno francuskom tržištu.

Koristili su samo desetak traktora kako bi blokirali autocestu nedaleko španjolske granice uzrokujući prometne gužve duge i do četiri kilometara.

Na rubu bankrota

Akcija je uslijedila nakon tjedan dana blokada gradova, cesta i turističkih mjesta diljem Francuske. U znak protesta zbog pada cijena hrane, za što su okriviti inozemnu konkurenciju, kao i supermarkete i distributere, poljoprivrednici su gnojivom zakrčili ulaze u trgovačke lance, blokirali pristupne ceste i autoceste, a spriječili su i dotok turista u Mont St-Michel u sjevernoj Francuskoj, jedno od najposjećenijih turtičkih destinacija. Vlada je u srijedu, ovom snažnom poljoprivrednom lobiju, predstavila hitan paket mjera pomoći u vrijednosti 600 milijuna eura, što obuhvaća porezne olakšice i kreditna jamstva. No, to nije bilo dovoljno.

"Mjere koje je Vlada najavila ne bave se problematikom narušenog tržišnog natjecanja s poljoprivrednicima iz drugih zemalja", kazao je Sander, dodajući da se francuski poljoprivrednici suočavaju s većim troškovima rada i standardima kvalitete. I predsjednik Francois Hollande ponudio im je podršku, i bez i sa protestima.

Bijes u Njemačkoj

Protesti su već izazvali bijes njemačkih poljoprivrednika. Udruženje poljoprivrednika mliječne industrije (MIV) navelo je kako su poslali pismo EU u kojem protestuju protiv blokada i specijalnih mjera najavljenih od strane francuskih vlasti. Predsjednik MIV-a, Eckard Heuser, rekao je kako su neki prijedlozi od strane francuskog ministra poljoprivrede neprihvatljivi i de facto bojkotiraju njemačke proizvode.

Le Foll je najavio da bi cijene mlijeka trebale postaviti na minimum od 0.34 eura po litri kako bi favorizirali francusku poizvodnju. Ali MIV je odgovorio kako, iako razumiju ljutnju francuskih farmera zbog preniskih proizvodnih cijena, mjere koje sprečavaju tržišno natjecanje ne mogu biti rješenje. Prema DBV, snažnoj udruzi poljoprivrednika Njemačkoj, Francuska već ima nadmoć nad Njemačkom u smislu poljoprivrednog izvoza. Njemačka je prošle godine potrošila 6 milijardi eura na uvoz iz Francuske, uglavnom vina, sira, pekarskih proizvoda i mesa, dok je Francuska uvezla 5,6 milijardi njemačkih proizvoda.

Foto: trt.net.tr


Tagovi

Gnojivo Izvoz Uvoz Slovačka Mljekari Njemačka Francuska Trgovački lanci Tržišna konkurencija Španjolska Kamioni FNSEA Blokirane ceste Prosvjed poljoprivrednika Babybel Franck Sander Kontrolne točke Inozemna konkurencija Eckard Heuser


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete