Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GlobalGAP
  • 31.10.2015. 12:30

GlobalGAP postaje sve češći zahtjev trgovaca

Ovaj međunarodni standard sve je češći pojam kod proizvođača voća i povrća.

Foto: globalgap.org
  • 210
  • 12
  • 0

GlobalGAP je međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji su se odnose na domenu dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP).

Primjenom standarda koje propisuje ovaj certifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i sigurnost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenika, dobrobiti životinja te očuvanju okoliša. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtjevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Trgovci se ograđuju od odgovornosti

Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP certifikat je potvrda da je hrana na policama trgovina na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvalitete. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitetu robe u što većoj mjeri prebace na proizvođača, sve veći broj trgovaca danas zahtijeva robu sa ovim certifikatom.

Kakvo je stanje po pitanju broja proizvođača u našim krajevima, provjerili smo kod centrale GlobalGAP-a u Njemačkoj.

Najveći broj proizvođača u segmentu biljne proizvodnje

U regiji je trenutno aktivnih više od 570 proizvođača pod certifikacijom, koji su prošli postupak standardizacije i provjere od ovlaštenih certifikacijskih tijela - BureauVeritas, TUV Nord i AgroManagement (DQS i Cardinal Prodcom SRL).

Prikaz broja proizvođača u okruženju

RB.

Država

Biljna proizvodnja

Animalna proizvodnja

Akvakultura

Ukupno

1.

Srbija

270

2

0

272

2.

Bosna i Hercegovina

163

0

0

163

3.

Hrvatska

136

3

1

140

Prema broju certifikata u regiji najveći je broj proizvođača u biljnoj proizvodnji (više od 95%) te svega nekoliko u stočarskoj proizvodnji. Jedini nositelj GlobalGAP certifikata u segmentu akvakulture je zadarski Cromaris.

Većina certificiranih domaćih proizvođača odlučila se za ovu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti, a kada će domaći trgovci postaviti ovaj standard kao obvezu za otkup proizvoda, ostaje za vidjeti.

Foto: globalgap.org


Tagovi

Dobra poljoprivredna praksa GlobalGAP Očuvanje okoliša Standardi proizvodnje GlobalGAP certifikat Zdravstvena sigurnost Good Agricultural Practices


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]