Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Foodeon
  • 18.05.2016. 12:00

Foodeon, futuristički pristup proizvodnji hrane!

Norveški startup Foodeon predstavio je novi univerzalni koncept proizvodnje hrane neovisan o lokalnim resursima i vremenskim uvjetima.

  • 264
  • 12
  • 0

Možete li zamisliti proizvodnju hrane u zaleđenim uvjetima hladne Norveške ili pustinjama Mongolije? Bez obzira na Vaše mogućnosti imaginacije, norveški startup Foodeon pokrenuo je projekt realizacije koncepta proizvodnje hrane koji će biti neovisan o geografskoj širini i dužini.

Na Novosadskom sajmu u suradnji s tvrtkom DunavNET, predstavnici ovog koncepta pokazali su ideju zatvorenih, izolilranih proizvodnih blokova dimenzija 33mx12m visine 6 metara u kojemu u 22 modula proizvode hranu u hidroponskom konceptu.

Potpuna neovisnost o vanjskom okolišu?

"Količina hrane u Foodeon konceptu 100 puta je veća po jedinici površine od konvencionalne proizvodnje", rekao je na prezentaciji Bjørn Høydahl prvi čovjek ove kompanije.

Potpuno bez prirodnog svjetla, s izolacijom građevine debljine 15cm, Foodeon ostvaruje mogućnost proizvodnje i na hladnom sjeveru Europe i u pustinjama Azije. Da je tomu tako, svjedoči interes mongolskih vlasti koji žele u svom okruženju testirati granice ovog koncepta.

Foodeon na Novosadskom sajmu

U vremenima kada raste svjetska populacija, mnoge zemlje žele osigurati i alternativne modele proizvodnje hrane, a kako bi osigurali potpuni suverenitet i u najtežim uvjetima. Ovaj koncept omogućuje da se hrana proizvodi i u blizini mjesta konzumacije, bez obzira na prirodne mogućnosti njegovog okoliša.

Proizvodnja bez zemlje i prirodne svjetlosti kroz cijelu godinu

Proizvodnja u ciklusima kroz cijelu godinu, bez zemlje, hidroponski, s LED rasvjetom zahtijeva samo ograničene količine vode (koja se i reciklira unutar sustava) i priključak na električnu energiju i internet.

U potpuno kontroliranim uvjetima, ideja je da se klikom na upravljački sustav prilagode svi uvjeti proizvodnje za određenu vrstu, primjerice salatu ili jagodu. Foodeon će biti pogonjen u segmentu software-a sa online proizvodima Novosadske tvrtke DunavNet, a podršku u cloud okruženju im pružaju i globalni ICT igrači kao što su Microsoft, Google i Oracle. Njihove analize biti će primijenjene u budućem razvoju ovog koncepta.

Ovaj futuristički pristup proizvodnji hrane otvara brojna pitanja, a i formira čitavo novo tržište hrane budućnosti. Ona je očito puno zanimljivija od onoga što danas možemo i zamisliti.


Tagovi

Foodeon DunavNET Bjørn Høydahl


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

DunavNET

Bulevar oslobođenja 127/13.sprat, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +38121528493, e-mail: agro@agronet.solutions web: https://dunavnet.eu/

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !