Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prekipjelo im
  • 17.06.2016. 15:00

Farmeri podižu tužbu, traže odštetu od države

S obzirom da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi o zaštiti proizvodnje Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i Seljački savez FBiH zajedno će tužiti državu.

Foto: Nengloveyou/Bigstockphoto
  • 769
  • 37
  • 0

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i Seljački savez FBiH zajedno će tužiti BiH, jer nisu ispunjeni njihovi raniji zahtjevi za zaštitu domaće proizvodnje! Zbog toga, upozoravaju, gube dobit i trpe veliku štetu, te tužbom traže da im se ona nadoknadi.

Kako pišu nezavisne.com, zaštitu proizvodnje živih svinja i goveda, ali i svih kategorija smrznutog i rashlađenog mesa, zatražili su još 3. decembra 2015., no ništa nije učinjeno.

Izostale zaštitne mjere, ide tužba

"Kako smo naveli u svom zahtjevu, zaštitne mjere bi trebalo da budu opterećenja pri uvozu u visini carina i prelevmana, koje su bile na snazi na dane potpisivanja CEFTA i SSP-a između EU i BiH", stoji u saopštenju Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koje potpisuje njegov predsjednik Stojan Marinković.

Prelevmani na uvoz mesa ili blokada granica

S njim se slaže i Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH.

"Ne možemo više ići u gubitke, a država ne poduzima ništa. Neko mora jednom reći dosta. Država mora da nas zaštiti, a pošto to ne čini, mi imamo pravo da se zaštitimo", naveo je Pavlović.

Pozivaju stoga da im se svi koji su pretrpjeli gubitke jave na e-mail adrese: savezudruzenjars@yahoo.com. ili seljacki.savez@gmail.com.

Foto: Nengloveyou/Bigstockphoto


Tagovi

Farmeri Tužba Zaštita proizvodnje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete