Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FARMA II
  • 23.04.2016. 12:35

FARMA za tržišno orijentiranu poljoprivredu

Novi petogodišnji projekat koji finansiraju USAID i SIDA će trajati do 2021. godine, a planirana sredstva iznose 16,2 miliona američkih dolara.

Foto: Federalno ministarstvo poljoprivrede
  • 319
  • 15
  • 0

Zaživjela je i FARMA II, nastavak projekta osmišljenog kao program razvoja tržišno orijentirane poljoprivrede, smanjenja ruralnog siromaštva i jačanja konkurentnosti BiH poljoprivrednih proizvođača i poduzeća. Predstavnike USAID-a (Američka agencija za međunarodni razvoj) i SIDA-e (Švedska agencija za međunarodni razvoj) koji s 16,2 miliona dolara financiraju novi petogodišnji projekt, primio je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Projekat vrijedan 16,2 miliona američkih dolara

"Potrebna nam je bolja koordinacija između projekata koji djeluju u oblasti poljoprivrede kao što je npr. IFAD, IPPA i sl. kako bi se izbjeglo preklapanje aktivnosti ali i omogućila održivost projekata i nakon njihovog završetka", kazao je ministar dodajući da je Federalno ministarstvo poljoprivrede spremno učestvovati u svim tim koordiniranim aktivnostima sa svojim sredstvima, posebno kada se radi o pomoći novoformiranim obrtima koji su se opredijelili da im poljoprivreda bude osnovna djelatnost, s ciljem njihove održivosti,

FARMA projekat, koji je zvanično otvoren u sarajevskoj mljekari Milkos, prvenstveno je usmjeren na tri poljoprivredna sektora: mljekarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo te segment ljekovitog i aromatičnog bilja i meda. Kako bi nastavili i dalje unapređivati poljoprivrednu proizvodnju, objašnjavaju u Ministarstvu, FARMA II zamišljen je kao svojevrsni nastavak projekta koji će se sastojati od dvije komponente tj. pružanje pomoći privatnom i javnom sektoru, u prvom redu proizvodnji mlijeka, voća i povrća, ljekovitog bilja, meda i peradarskoj proizvodnji.

Projekat će trajati do 2021. godine, a planirana sredstva iznose 16,2 miliona američkih dolara. Od ukupnih sredstava, 3,5 miliona dolara su planirana za dodjelu grant sredstava kao pomoć modernizaciji poljoprivredne proizvodnje, razvoju novih tehnologija s ciljem dostizanja EU standarda za poljoprivredne proizvode u Bosni i Hercegovini.

U poljoprivredu BiH USAID uložio 40 miliona dolara

Predstavnici USAID-a i SIDA-e već su bili i kod ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Steve Mirjanića koji je izrazio zainteresovanost za nastavak saradnje u jačanju savjetodavnih aktivnosti u poljoprivredi, jačanju kapaciteta Agencije za agrarna plaćanja, kao i podršku razvoju novih tehnologija u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje, uključujući i finalizaciju i marketing poljoprivrednih proizvoda.

Putem projekta Farma u prvoj su fazi sa dva miliona američkih dolara USAID i SIDA podržali obnovu poljoprivredne proizvodnje u 26 općina zahvaćenih poplavama na području cijele BiH. Poplave i prirodne nesreće uništile su više od 80 posto usjeva, travnih površina i plasteničke proizvodnje u Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Srebreniku, Doboju i drugim gradovima.

U proteklih 13 godina USAID je investirao više od 40 miliona dolara u sektor poljoprivrede u BiH. Putem projekta Farma podržali su 580 organizacija, a uz njihovu podršku domaći prerađivači mlijeka su sa svojim sirevima učestvovali i osvajali nagrade na međunarodnim sajmovima.

Foto: Federalno ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

FARMA Mljekarstvo Voćarstvo Povrtlarstvo USAID SIDA Šemsudin Dedić Stevo Mirjanić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete