Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara
  • 31.07.2015. 14:30

Evropski standardi za izvoz mesa, peradi i jaja

Na sastanku ministara razmatrana je primjena akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i nastavak aktivnosti za donošenje tri ključna zakona: o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu.

  • 77
  • 3
  • 0

U Sarajevu su se sastali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Šemsudin Dedić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Na sastanku je razmatrana primjena akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i nastavak aktivnosti za donošenje tri ključna zakona: o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu. Ministri su zajednički pokrenuli inicijativu za uvođenje plavog dizela na prostoru cijele Bosne i Hercegovine i podržali nastavak aktivnosti na usvajanju evropskih standarda kada je riječ o ispunjavanju uslova za izvoz mesa, peradi i jaja.

Usaglasiti zakone sa zakonodavstvom EU

Kada je riječ o zakonima o poljoprivredi, hrani i vetrinarstvu, dogovoreno je da ovi zakoni budu usaglašeni sa zakonodavstvom EU i da se sljedeće sedmice formira radna grupa sastavljena od predstavnika Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i Savjeta ministara, koja će krenuti u finalizaciju tekstova ovih zakona.

Ministar Mirjanić se založio i za ubrzanje procesa obilježavanja svih životinja i objekata i komplementiranje baze podataka, ističući da od toga zavisi realizacija podsticaja u narednoj godini kada se prelazi na model usmjeravanja podsticaja po grlu i hektaru.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Brčko Distrikta, Agencije za bezbjednost hrane BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Ministri Izvoz mesa Perad Jaja Radna grupa Realizacija podsticaja Obilježavanje životinja Poljoprivreda Hrana Veterinarstvo Izvoz mlijeka Plavi dizel Zakonodavstvo Šemsudin Dedić Stevo Mirjanić Mirko Šarović

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !