Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Roboti u poljoprivredi
  • 16.11.2016. 18:00

Dronovi i u organskoj poljoprivredi

Roboti će raditi u grupama i pokrivati šira područja. Što je još važnije, s korovima će se obračunavati mehanički, umjesto kemijski i tako omogućiti robo-organsku proizvodnju.

Foto: bigstockphoto.com, Kletr
  • 183
  • 9
  • 0

Navala dronova i robota umjesto poljoprivrednika - je li to znanstvena fantastika? Ne, to je ono što je obećala europska SAGA "Swarm Robotics for Agricultural Applications", projekt znanstvenog instituta predstavljenog u Rimu, piše freshplaza.

"Test prototipa dronova programiranih da nadgeldaju polja i detektiraju korove pomoću vizualnih algoritama bit će spreman za nekoliko mjeseci. Dronovi će moći komunicirati tako da se mogu međusobno izmjenjivati u detekciji podataka na farmi i intervenirati tamo gdje je potrebno. Ovo ponašanje nalikuje pčelama radilicama kada idu u potragu za polenom. Na ovaj način, intervencije su ograničene na najproblematičnija područja, štedeći novac i smanjujući okolišni utjecaj", objašnjava koordinator projekta.

Dronovi imitiraju pčele

"Uskoro će biti moguće intervenirati i kod pojedinačnih biljaka pomoću npr. mikroprskalica. Roboti će raditi u grupama i pokrivati šira područja. Što je još važnije, s korovima će se obračunavati mehanički, umjesto kemijski i tako omogućiti organsku proizvodnju."

Aplikacija i u plastenicima

Plastenici se naveliko koriste i u Italiji, posebno Siciliji. U budućnosti će kažu njihovi tvorci, dronovi moći i u plastenike gdje će se moći koristiti fiksirani uređaji i roboti na tračnicama pošto su plastenici rasprostranjeni na manjim površinama. "No to su detalji, dronovi su uvelike prilagođeni i za plastenike i moći će se koristiti bez problema", kažu inovatori.

Tu je i problem virusa koji u kratko vrijeme mogu desetkovati urod. Simptome bolesti dronovi prepoznaju i obavještavaju sustav. Isto tako, mogu mapirati zaraženo područje i spriječiti širenje virusa.

Tvorci razmišljaju i o uspostavi duboke neuralne mreže i učenja metodom koju koristi AlphaGo, softver koji koristi i Google DeepMind. Srce dronova čini inovativan hardware koji proizvodi nizozemska tvrtka Avular, koja razvija umjetni vid i kontrole algoritama za aplikacije u poljoprivredi.

Foto: bigstockphoto.com, Kletr


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Dronovi SAGA


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]