Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Integrirana proizvodnja
  • 22.06.2015. 16:00

Dokazano - moguća kontrola korova bez herbicida!

Integrirana ili integralna poljoprivredna proizvodnja ipak dozvoljava unos agrokemikalija, ali s njihovom racionalnom i minimalnom primjenom

Foto: depositphotos.com/aikidoki
  • 152
  • 6
  • 0

Izazovi s kojima se danas suočava poljoprivredna proizvodnja najvećim se dijelom odnose na sigurnost hrane i zaštitu okoliša. Pri tome se zahtijeva održavanje visoke razine proizvodnosti, uz istovremeno minimalno korištenje inputa kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. Veliki dio tih troškova upravo odlazi na kemijsku industriju, odnosno uporabu sredstava za zaštitu bilja.

S time u svezi, nedavno testiranje uporabe integriranog sustava za zaštitu bilja na Epoisses Experimental farmi u blizini Dijona, pokazalo je da je moguće postići kontrolu korova uz minimalnu uporabu herbicida!

Deset godina ispitivanja

Ovaj dugoročan eksperiment započeo je na farmi u blizini Dijona 2000. godine. Pored ispitivanja tradicionalnih sustava u poljoprivrednoj proizvodnji, ovaj je eksperiment obuhvaćao još četiri različita sustava uzgoja: integrirana zaštita (IP) bez pripreme tla, IP sustav bez mehaničkog plijevljenja, tipični sustav integrirane zaštite te sustav integrirane zaštite bez uporabe herbicida.

Sustav integrirane proizvodnje temeljio se na primjeni kombinacije sekvenci u kojima se izmjenjuju različiti usjevi. Na primjer, uvođenje proljetnih usjeva (ječma, suncokreta, soje, kukuruza, sirka i vučjeg boba) i pokrovnih usjeva (tritikale), koji koji se naizmjenično rotiraju. Naime, smatra se da tzv. pokrovni usjevi mogu uvelike utjecati na smanjenje pojavnosti korova, skraćujući im životni vijek i mogućnost reprodukcije.

Također, kao dijelove integrirane zaštite koristile su se i druge metode, kao što je pravodobna sjetva, izbor bilja koje će djelovati kao konkurencija korovu te mehaničko plijevljenje.

Zadovoljavajuća kontrola pojavnosti korova

Rezultati dobiveni tijekom deset godina ispitivanjima su pokazala da integrirani sustavi mogu omogućiti zadovoljavajuću kontrolu pojavnosti korova, dok u isto vrijeme značajno smanjuju ovisnost o herbicidima i s time povezane štetne utjecaje na okoliš.

Također, rezultati ukazuju na istu ili čak manju emisiju stakleničkih plinova i potrošnju energije, odnosno smanjenu uporabu mineralnih gnojiva, zahvaljujući raznolikosti kultura koje su ulazile u rotaciju, osobito mahunarki.

Međutim, primjena metoda u integriranoj proizvodnji znači i veću složenost sustava, osobito u pogledu organizacije rada na gospodarstvu. Također, utvrđeno je da ovakvi sustavi mogu izazvati blago smanjenje ekonomske isplativosti uglavnom povezane s nešto lošijim prinosima. Ipak, riječ je o iznosu od samo 100 eura po hektaru (prema prosječnim cijenama). Ovi rezultati tako naglašavaju važnost diversifikacije usjeva u cilju smanjenja korištenja pesticida.

Što dalje?

Iako se ova poljoprivreda ne može u potpunosti smatrati ekološkom, ipak predstavlja veliki korak ka smanjenju korištenja agrokemikalija u proizvodnji. Ova dvije poljoprivredne prakse razlikuju se u tome što ekološka poljoprivreda posve zabranjuje unošenje kemikalija, pri čemu su dozvoljeni samo ekološki pripravci. Integrirana ili integralna poljoprivredna proizvodnja ipak dozvoljava unos agrokemikalija, ali s njihovom racionalnom i minimalnom primjenom.

U smislu snižavanja troškova proizvodnje, uporabe agrokemikalija i zagađenja okoliša, integrirani sustavu predstavljaju veliki odmak od konvencionalne proizvodnje i veliku mogućnost održivog gospodarenja.

Foto: depositphotos.com/aikidoki


Tagovi

Integrirana proizvodnja Zaštita bilja Pojavnost korova Herbicidi Ovisnost o herbicidima Smanjenje troškova proizvodnje


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !