Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 09.08.2016. 14:00

Čeka se dolazak inspektora, izvoza u Rusiju nema

Ministar vanjskih poslova Mirko Šarović razgovarao je s ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim kako bi se ukinula zabrana izvoza našeg voća i povrća u Rusiju.

Foto: jahmaica/Bigstockphoto
  • 151
  • 7
  • 0

Narednih dana očekuje se posjeta zastupništva ruskog nadležnog tijela, odnosno inspekcije s ciljem prevazilaženja problema koji su doveli do privremene zabrane izvoza voća i povrća u Rusiju.

Naveo je to ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon razgovora s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

Kamo s voćem ne dozvoli li Rusija uvoz?

Šarović je dodao da su otvarili komunikaciju s ruskim nadležnim tijelom i zatražili da njihova inspekcija dođe u posjetu BiH tijekom augusta kao i da se suspendira njihova odluka o privremenoj zabrani. Nadu da će zastupništvo fitosanitarne službe što ranije posjetiti te da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti normalizira, izrazio je i Ivancov.

Podsjećamo, ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" u četvrtak, 4. augusta, je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda, ali i sumnji na reeksport voća i povrća koje se u BiH uvozi iz EU i nakon prepakivanja plasira na rusko tržište.

Prema prvim procjenama Vanjskotrgovinske komore, više od 50 miliona maraka mogli bi izgubiti poljoprivredni proizvođači iz BiH ukoliko zabrana uvoza voća i povrća koju je Rusija uvela za BiH potraje do kraja godine. Točnije, direktne štete bi mogle iznositi do 50 miliona maraka, dok bi indirektne štete zbog gubljenja ruskog tržišta mogle biti mnogo veće.

Foto: jahmaica/Bigstockphoto


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.