Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete u Hercegovini
  • 14.01.2017. 12:00

Bura nosila plastenike, mraz ugrozio voće

Niske temperature, bura i mraz poharali su u Hercegovini plastenike s povrćem, nanijeli štetu voću, a što je sa smiljem tek će se vidjeti.

Foto: Pixabay/Tom
  • 1.143
  • 56
  • 0

Niske temperature u Hercegovini ugrozile su plastenički uzgoj povrća. Mraz je poharao i voćnjake, a kolika će šteta biti na smilju tek će se vidjeti. Proizvođači presadnica povrća na čapljinskom području morali su unositi i dodatne termogene za grijanje pogona, a štetu im je nanijela i silovita bura koja je raskriila dio plastenika na području naselja Gnjilišta, Čeljevo, Višići.

Na posebnom udaru su i tipično mediteranske kulture u prvom redu masline, pa smokve, bademi te agrumi. Naime, temperatura od - 8 Celzijevih stupnjeva, potpuno uništava limun i grejp, a -10 naranču, dok mandarine stradaju pri temperaturi od - 12 Celzijevih stupnjeva. Otpornost maslina na niske temperature ponajprije ovisi o starosti stabla, sorti, mikrolokaciji i duljini trajanja hladnog vremena, piše vecernji.

Bura kidala zaštitnu mrežu

Pod jakim udarima vjetra stradala su i četiri plastenika Žarka Puhala iz trebinjskog naselja Gorica na oko 1.300 kvadratnih metara, gdje je sav nasad uništio temperaturni minus nakon što je vjetar prethodno pokidao foliju s plastenika.

Prve količine salate, blitve, mrkve, praziluka, spanaća, koje je trebalo da počnu da prodaju ovih dana, stradale su u potpunosti, a porodica Puhalo, kojoj je ovo jedini izvor prihoda, procjenjuje da je izgubila više od 10.000 maraka i da, s obzirom na to da su ulagali samo vlastiti novac, nemaju sredstava da ulože u proljećne kulture, pišu nezavisne.

Bura je kidala i zaštitnu mrežu na južnom voću i cijepala foliju s plastenika, a posljedice se vide na smrznutim stablima listovi izuvijani ili su već počeli otpadati.

Hladnoća je donijela i velike probleme stočarima. Krave daju manje mlijeka, a zabilježeni su i slučajevi smrzavanja i ugibanja teladi.

Foto: Pixabay/Tom79


Tagovi

Hercegovina Minus Bura Štete Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.