Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski poslovi
  • 10.01.2017. 12:00

Britanski farmeri traže uvoz sezonaca iz BiH

Nacionalni sindikat farmera Ujedinjenog Kraljevstva traži od vlade da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna.

Foto: Pixabay/SteffenThielLpz
  • 5.600
  • 281
  • 0

Britanski uzgajivači voća i povrća zatražili su od vlade da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan Evropske unije, prvenstveno iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Naime, britanski sektor hortikulture ovisan je o 80.000 sezonskih radnika, koliko ih u prosjeku dođe iz Istočne Evrope, a tamošnji farmeri strahuju da će zbog Brexita ostati bez potrebnih radnika.

Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo je istraživanje među svojim članovima, a 47 posto ih je reklo da im je i sad, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo član EU-a, problem naći dovoljno radnika za sezonu koja traje od juna do septembra, piše nzherald.

"Svaku našu jagodu pojedenu lani tokom Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Evrope. Ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sistem", kaže John Hardman, direktor kompanije HOPs Labour Solutions.

Tradicija je Britanaca, naime, da tokom Wimbledona uživaju u domaćim jagodama sa šlagom. Inače, najviše radnika dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunije, no prošlogodišnja odluka o izlasku iz EU, devalvacija funte, ali i dojam ksenofobične zemlje, odvraćaju migrante od rada u Velikoj Britaniji.

Foto: Pixabay/SteffenThielLpz


Tagovi

Velika Britanija Brexit Sezonci Radne vize Jagode


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete