Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetska banka i IFC
  • 26.10.2016. 14:00

BiH najgora u regionu za poslovanje

BiH je na ljestvici Doing Business nazadovala za dvije pozicije u odnosu na prošlogodišnji izvještaj i ponovo je najgora u regionu.

Foto: Pixabay/waldomiguez
  • 105
  • 4
  • 0

Bosna i Hercegovina je rangirana na 81. poziciji od ukupno 190 zemalja na ljestvici Doing Business za 2017. godinu, objavili su Svjetska banka i članica te grupe Međunarodna finansijska korporacija IFC. BiH je nazadovala za dvije pozicije u odnosu na prošlogodišnji izvještaj i ponovo je najgora u regionu, piše indikator.

Prema njihovom izvještaju, Bosna i Hercegovina je olakšala pokretanje biznisa smanjenjem uplaćenog minimalnog kapitala za društva sa ograničenom odgovornošću i povećanjem efikasnosti notarskog sistema.

Po indikatoru otpočinjanja biznisa BiH je rangirana na 174. mjestu. Prema ovom izvještaju, za pokretanje biznisa potrebno je 12 procedura i 65 dana. Najbolji ranking BiH ima u prekograničnom trgovanju, gdje zauzimamo 36. mjesto.

Na čelu liste ponovo se našao Novi Zeland, dok je Singapur preuzeo drugo mesto od Danske, koja je sada na trećem mestu. Slijede Hong Kong, Južna Koreja i Norveška, pa Velika Britanija i SAD. Među članicama EU najbolje rangirana je Danska (3. mjesto), slijede Velika Britanija (7. mjesto), Švedska (9), Estonija (12), Finska (13), Letonija (14), a najgore je rangirana Grčka (61. pozicija).

Na začelju liste su Libija (188), Eritreja (189) i Somalija (190).

Foto: Pixabay/waldomiguez


Tagovi

IFC Svjetska banka Doing Business Najgori u regionu Poslovanje Ljestvica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]