Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 21.05.2016. 08:00

Bayer će postati vlasnik Monsanta?

Bayer želi postati najveći svjetski proizvođač sjemena i pesticida!

Foto: Bayer
  • 279
  • 13
  • 0

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer iskazala je interes za kupnju Monsanta. Bayerova ponuda dolazi u vrijeme kad svjedočimo velikim spajanjima svjetskih kompanija kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta pa se ovim potezom konsolidacija na poljoprivrednom tržištu dodatno intenzivira.

Tim bi se preuzimanjem pak spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida. Povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i sredstava za zaštitu bilja.

Spajanje vrijedno 42 milijarde dolara

Ukoliko dođe do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutačno iznosi tržišna vrijednost Monsanta. Tržišna vrijednost Bayera je oko 91 milijardi dolara, a pored poznatog farmaceutskog udjela, njemačka tvrtka je i drugi najveći proizvođač kemijskih preparata za usjeve, dok je Syngenta na prvom mjestu.

Njemačka farmaceutska i hemijska kompanija Bayer želi kupiti veliku i uspješnu poljoprivrednu kompaniju Monsanto.

Poljoprivreda bi mogla činiti 40% poslovanja u združenoj kompaniji

U Bayeru, poljoprivredni sektor trenutno čini oko 22% poslovanja te njemačke tvrtke. Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi, ukoliko se preuzimanje ostvari, poljoprivreda mogla činiti oko 40% poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Poljoprivredni sektor suočava se pak s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg pada cijena žitarica, što je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od 10 godina i prisililo tvrtke na smanjenje cijene sjemena, istraživanja i otpuštanje osoblja.

Tržišni ratovi agrokemijskih giganata

Monsanto je u maju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16% zaposlenika. Tri puta je bezuspješno Monsanto pokušavao kupiti švicarsku Syngentu. Naposljetku, Syngenta je pristala na ponudu tvrtke ChemChina za oko 40 milijardi dolara.

Iako nema službenih informacija, pretpostavlja se da će eventualna ponuda Bayera biti vrijednija od spajanja kompanija Syngenta i ChemChina. Ipak, najveće spajanje dvije kompanije spomenute industrije jest 120 milijardi eura vrijedno udruživanje Dow Chemicala i Du Ponta.

Foto: Bayer


Tagovi

Monsanto Bayer DuPont Kemikalije Dow Chemical


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete