Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pariz
  • 24.04.2016. 17:00

Baštom na krovu protiv klimatskih promjena

Cilj akcije "Pariški uzgajivači" je da se do 2020. zasadi čak 100 hektara u Parizu, a potencijalnim uzgajivačima ponuđeno je 47 mjesta diljem grada.

  • 1.807
  • 90
  • 0

Čak 47 mjesta za uzgajanje biljaka i povrća, poput krova Opere Bastilja ili podzemnih garaža, ponudila je gradska vlast Pariza potencijalnim uzgajivačima. Cilj akcije "Pariški uzgajivači" (Paris-culteurs) je da se do 2020. zasadi čak 100 hektara u Parizu i tako odgovori na izazove koje donose klimatske promjene.

Za sadnju ponuđeni krovovi, fasade i podzemni prostori

Još 14. aprila predstavili su 47 mjesta koja će biti ponuđena za sadnju biljaka ili poljoprivredu. Da bi se ozelenio gusto naseljeni francuski glavni grad koji odlikuju ravne ulice i visoke zgrade, za sadnju će biti ponuđeni krovovi, fasade i podzemni prostori.

Tako je Opera Bastilja ponudila krovnu površinu od 5.000 kvadratnih metara, a u ponudi je i 270 kvadratnih metara stepenica koncertne arene u Bersiju. Svojih 1.000 kvadratnih metara krovne terase zdravstvenog centra ponudila je i Uprava gradskog saobraćaja, a hipodrom u Vensenu 3.500 kadrata krova i centralnog dijela koji okružuje staza, za uzgoj povrća. Gradska vlast pozvala je također "inovatore iz cijelog svijeta" - udruženja, pejzažne arhitekte, poljoprivrednike i preduzetnike da predlože projekte za ozelenjavanje ili poljoprivrednu proizvodnju u gradskim uslovima.

Zastupljene razne tehnike uzgoja

Parcele bi pritom, naglasili su, trebalo da budu pogodne za korištenje različitih tehnika uzgoja poput akvaponije - organske proizvodnje povrća u kojoj se ribe i biljke uzgajaju u povezanom sistemu, hidroponije - uzgoja u tekućem hranjivom rastvoru, permakulture - stvaranja sistema po uzoru na prirodne ekosisteme, uzgoja u gredicama ili proizvodnje pečurki.

Projekte potencijalnih uzgajivača koji ih moraju dostaviti do 4. jula ocjenjivati će međunarodni žiri. Pobjednici će biti proglašeni na jesen kako bi se planovi mogli početi provoditi krajem godine.

Foto:bigstockphotos.com;Alison Hancock


Izvori

EurActiv