Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogorivo
  • 01.06.2015. 11:00

Audi od kukuruza proizveo gorivo bez nafte

Inženjeri su izdvojili glukozu iz kukuruza i proizveli tekućinu pod nazivom e-benzin

Foto: depositphotos.com/rachel.m.whaley
  • 113
  • 5
  • 0

Prošloga je mjeseca Audi objavio kako su njegovi inženjeri proizveli dizel od ugljikovog dioksida i vode. Čini se da na tome ne planiraju stati te su već sada najavili sintetičko gorivo za čiju im proizvodnju nije potrebna nafta. Audijev partner na ovome projektu, poduzeće Global Bioenergies proizvelo je iz biljnih šećera prve decilitre ove tekućine pod nazivom e-benzin, javlja IFL Science.

U proizvodnji e-benzina koristili su kukuruz iz kojeg su izdvojili glukozu. Njezinom preradom dobili su čisti plin izobutan. Cijeli ovaj postupak izostavlja naftu, o čijem nestanku još za naših života govore crna predviđanja.

Gorivo od sunca, vode i ugljikovog dioksida

Audi ovaj proces planira učiniti još manje rasipnim, izbacivanjem kukuruza iz cijelog procesa. Pri tome bi se koristili samo voda, sunčeva svjetlost, vodik i ugljikov dioksid. Audi ovime spječava rizik da se u budućnosti usjevi koriste u proizvodnji goriva, umjesto u svrhe prehrane stanovništva, što bi moglo uzrokovati nestašice prehrambenih namirnica.

Očekuje se da ova inovacija neće donijeti benefite samo automobilskoj industriji. Izobutan čestu primjenu ima u aerosolima, plastici i rashladnim sustavima. Ukoliko dođe do primjene na razini industrije postoji mogućnost da se izobutan iz nafte potpuno zamijeni izobutanom stvorenim iz obnovljivih izvora energije. Inžinjeri se nadaju da će novi e-benzin u budućnosti potpuno zamijeniti trenutno gorivo.

Prvi decilitri e-benzina proizvedenog iz kukuruza

U planu otvaranje novih pogona

Audi tek treba provesti brojna istraživanja o utjecaju novoga goriva na automobilske motore, prije nego ono postane alternativa i krene u komercijalnu primjenu. Marc Delcourt, predsjednik uprave poduzeća Global Bioenergies očekuje primjenu ovoga alternativnog goriva vrlo brzo. "U ovome je trenutno izrazito važno pronaći obnovljive izvore energije kako bismo stvorili održivu budućnost", naglašava Rick Bockrath zamjenik predsjednika Global Bioenergies-a.

Ono što slijedi jest gradnja i otvaranje novih pogona u Njemačkoj u kojima Audi planira proizvoditi 100 tona biljnog goriva godišnje.

Foto: depositphotos.com/rachel.m.whaley


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ekologija Održivi razvoj Okoliš Biogorivo Automobilska industrija Audi Glukoza Izobutan Global Bioenergies E-benzin


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić