Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Vogošća
  • 31.08.2016. 18:00

Ako mogu Tešanj i Gračanica - može i Vogošća!

U okviru projekta Kupujmo i koristimo lokalno održan je prvi zvanični sastanak vogošćanskih privrednika.

Foto: Općina Vogošća/Facebook
  • 3.260
  • 157
  • 0

Predstavnici 70 vogošćanskih kompanija prisustvovali su prvom zvaničnom sastanku privrednika održanom u Vogošći u okviru projekta Kupujmo i koristimo lokalno.

"Planirano je da u narednih nekoliko mjeseci organizujemo obilazak svih privrednika koji izraze spremnost za učešće u projektu. Općina Vogošća ima ogroman potencijal u raznim granama industrije i šteta je da taj potencijal ostane neiskorišten", istakao je predsjednik Udruženja Samir Šarić.

Potrebna međusobna saradnja i podrška

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća koja je i finansijski podržala implementaciju projekta, izrazio je zadovoljstvo što je na području općine aktivan veliki broj privrednika.

"Svaki razgovor dva poslovna čovjeka zapravo je biznis. To je posao. Ako mislite sa nekim sarađivati, neophodno je da se prije toga upoznate i znate čime se bavi i šta je to što možete zajednički raditi", rekao je Nihad Konaković, direktor Bags Energotehnike.

Njegovo mišljenje dijeli i Šemsudin Mujezin, izvršni direktor kompanije Medimpex: „Medimpex se bavi proizvodnjom čajeva i eteričnih ulja u cijeloj BiH. Prostor za saradnju itekako postoji, sad treba da vidimo koje su to usluge koje jedni drugima možemo pružiti."

I ostali učesnici sastanka izrazili su slična očekivanja od učešća u projektu. "Ljudi polako shvataju koliko je bitna komunikacija. Pogledajte druge opštine koje su intenzivnom komunikacijom, međusobnom saradnjom i podrškom jedni drugima napravili čuda: Tešanj, Gračanica... Ako mogu oni zašto ne bismo mogli i mi? Komunikacija postoji ali ona mora biti na puno većem nivou i tek tada ćemo svi osjetiti zajedničku korist", izjavio je Afan Kalamujić, izvršni direktor kompanije Interkamp.

Amna Džanković, direktorica kompanije Animal lijek, smatra kako se krug ''mora zatvoriti'' na lokalnom nivou: kada se kompanije upoznaju i razmjene mišljenja o tome šta mogu zajedno raditi a šta ih u tome sprečava, biće lakše organizovati i zajednički nastup u javnosti ali i prema institucijama vlasti.

Lakoća poslovanja

Da se administrativne procedure moraju pojednostaviti i ubrzati smatra i Ševal Gabeljić, direktor kompanije Autohladnjak Gabeljić. "Mora se raditi na lakoći poslovanja. Najveća dobit za jednog privrednika jeste ako on može brzo i jednostavno, bez gubljenja vremena, sve što treba završiti u kratkom roku i na jednom mjestu."

Projekat koji za cilj ima jačanje saradnje između privrednika općine, njihovu zajedničku promociju, te dizanje svijesti o potrebi kupovine lokalnih proizvoda i korištenja lokalnih usluga, od 1. augusta implementira Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Mreža.

Foto: Općina Vogošća/Facebook


Tagovi

Općina Vogošća Privrednici Projekat Podržimo lokalno


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete