Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Lukavac
  • 11.11.2016. 12:00

740 plastenika za uzgoj cvijeća, povrća i voća

Na području Općine Lukavac planira se izgradnja plasteničke poslovne zone na ukupnoj površini od 121 hektar na kojoj će proizvodnja prehrambenih proizvoda biti moguća u toku čitave godine!

Foto: Bigstockphoto/stockedhousestudio
  • 2.068
  • 99
  • 0

U okviru projekta "Partnerstvo za efektivnu implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u Sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac zajedno sa partnerima, u toku je implementacija aktivnosti vezanih za osnivanje partnerstva za korištenje pare iz Termoelektrane Tuzla za razvoj malih i srednjih preduzeća. Cilj projekta je uspostava poslovne zone sa 740 plastenika ukupne površine 370.000 m2 koji će se zagrijavati parom kao veoma povoljnim energentom.

Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, navodi se na stranicama Vlade Tuzlanskog kantona, je istakao da je riječ o projektu čija je implementacija moguća na području općine Lukavac i podrazumijeva izgradnju plasteničke poslovne zone na ukupnoj površini od 121 hektar na kojoj će proizvodnja prehrambenih proizvoda biti moguća u toku čitave godine.

Porastao izvoz prehrambenih proizvoda

Posebno je istaknuto da je Tuzlanski kanton ostvario porast u izvozu prehrambenih proizvoda od 9 miliona KM u 2015. godini, te da je predstudija izvodljivosti pokazala i ekonomsku opravdanost ovog projekta obzirom da se povrat investicije može očekivati u periodu od 3 do 7 godina.

Rasim Tulumović kao konsultant na projektu naglasio je da je riječ o inovativnom resursu za razvoj plasteničke proizvodnje te prezentirao prednosti samog projekta istaknuvši pri tome nižu cijenu proizvodnje cvijeća, voća i povrća tokom čitave godine, jednostavan sistem upravljanja i ulaganja, mogućnosti zajedničkog ulaganja, prodaje na domaćem tržištu i posebno mogućnosti kargo transporta koji omogućava Aerodrom Tuzla u Tuzlanskom kantonu.

S ciljem dalje implementacije projekta, na sastanku je dogovoreno formiranje radnog tijela koje će činiti predstavnici Ministarstva, Općine Lukavac i Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac. Jedan od zaključaka održanog sastanka jeste i da se naredni sastanak radnog tijela organizuje u Lukavcu pri čemu će Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK pozvati najveće proizvođače iz oblasti prehrambene industrije sa područja Tuzlanskog kantona kao potencijalne investitore.

Tom prilikom bi se predstavile mogućnosti i prednosti navedenog projekta, te omogućio i obilazak planiranih zona. Navedene aktivnosti su planirane da se realizuju krajem novembra i početkom decembra 2016. godine. Radni sastanak održan je u organizaciji Ministarstva razvoja i poduzetništva TK i Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac.

Foto: Bigstockphoto/stockedhousestudio


Tagovi

Plastenici Voće Povrće Cvijeće Lukavac Tuzlanski kanton


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete