Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 22.05.2016. 08:00

39 novih tvari smije se koristiti u eko uzgoju

Odobreni su novi proizvodi za upotrebu u eko proizvodnji!

Foto: Aynur_sib/Bigstockphoto
  • 348
  • 16
  • 0

Lista tvari koje se mogu koristiti u organskom uzgoju u Europskoj uniji, povećana je za 39 novih proizvoda, piše ec.europa.eu. Štoviše, pojednostavljena su i pravila odobravanja novih tvari s ciljem učinkovitijih i transparentnijih procesa budućih odobravanja.

Pojednostavljenje izmjena

U skladu s načelima i ciljevima ekološke proizvodnje zasnovanim na preporukama Stručne skupine za ekološku proizvodnju (Expert Group on Organic Production (EGTOP), nova Uredba o izmjenama i dopunama Pravila komisije za ekološku proizvodnju (Commission Regulation (EC), donesene su nakon široke rasprave i potpore zemalja članica pri Regulatornom odboru za ekološku proizvodnju.

Odobreni su novi proizvodi za upotrebu poput octa koji će se koristiti kao produkt biljne proizvodnje, selenov kvasac kao dodatak hrani, drvena vlakna kao pomoć u proizvodnji te želatinska guma kao dodatak hrani.

Usporedno s tim, Uredba omogućuje dodatno pojašnjenje i pojednostavljenje postojećeg zakonodavstva u ekološkoj akvakulturi (korištenje mlađi), proizvodnje algi (pravila proizvodnje spiruline) i u organskom vinu (uporaba određenih enoloških postupaka).

Najdinamičniji sektor poljoprivrede

"S obzirom na stupanj rasta i promjene u sektoru, vrlo je važno da se pravila EU o ekološkoj poljoprivredi stalno prilagođavaju. Nova pravila trebala bi dati poticaj eko proizvodnji. Također, s obzirom da su nam za dozvolu za upotrebu ovih tvari trebale dvije godine, pojednostavljenje pravila utjecat će na buduće izmjene i ohrabrivati nove tehnike proizvodnje, u skladu s osnovama eko proizvodnje", rekao je komisionar Phil Hogan dodajući da im sada predstoje pregovori s Vijećem EU i Europskim parlamentom kako bi se ažurirala osnovna pravila eko proizvodnje u EU.

Odobreni su novi proizvodi za upotrebu u eko proizvodnji: poput octa, selenovog kvasca, drvenih vlakana te želatinske gume.

Ekološki sektor je jedan od najdinamičnijh sektora poljoprivrede u EU, s prosječnim povećanjem od 400.000 hektara pod organskim nasadima svake godine, kontinuirano posljednjih 10 godina, a sve u skladu s rastom potražnje potrošača u EU.

Do 2014. godine 5,9% poljoprivrednih površina u EU bilo je pod eko nasadima. Vrijednost organske proizvodnje raste za 5-10% godišnje u posljednjih deset godina i iznosila je 24 milijarde eura u 2014. godini.

Foto: Aynur_sib/Bigstockphoto


Tagovi

Eko proizvodnja Pravila eko uzgoja Vijeće EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

56


Glasova: 24

Da 42,9%

Glasova: 23

Ne 41,1%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]