Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selektivni uzgoj
  • 03.06.2016. 15:00

Selekcijom do produktivnije matice

Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica omogućit će selekciju i uzgoj kvalitetne matice koja će biti produktivnija.

Foto: mirceab/Bigstockphoto
  • 306
  • 11
  • 0

Veterinarski zavod Unsko-sanskog kantona proširio je djelatnost otvaranjem Laboratorija za kontrolu kvalitete meda u prostorijama Zavoda u Bihaću, te Centra za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica u naselju Vedro Polje.

Bee Promoted - Promocija pčelarstva

Riječ je o projektu, navode iz Vlade USK, koji je finansirala EU, pod nazivom "Bee Promoted - Promocija Pčelarstva", a obuhvatio je područja u kojima se razvija pčelarstvo i to: Unsko-sanski kanton, Zadarsku županiju u Hrvatskoj, te općinu Posušje.

"Laboratorij posjeduje analitičku opremu za provođenje fizičko-hemijskih analiza meda i pčelinjih proizvoda i polensku analizu meda u skladu s normama Evopske unije. Osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Veterinarskom zavodu USK, projektom je osnovan i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, koja ima vrijednu opremu za uzgoj selekcionisanih matica "Kranjske pčele", kazao je Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK.

Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica omogućit će selekciju i uzgoj kvalitetne matice koja će biti produktivnija i na taj način omogućiti svim pčelarima povećan obim proizvodnje pčelinjih proizvoda.

Foto: mirceab/Bigstockphoto


Tagovi

Laboratorij Oplodnja pčelinjih matica Centar za selektivni uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.