Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene pčele
  • 12.10.2016. 08:00

Pčele po prvi put na popisu ugroženih vrsta!

Po prvi put u povijesti pčele su dodane na popis ugroženih vrsta!

Foto: bigstockphoto.com, ch_ch
  • 2.813
  • 140
  • 0

Unatoč dramatično smanjenom broju, većina pčelinjih vrsta dosad je uspjela izbjeći mjesto na listi ugroženih vrsta. No odnedavno, sedam vrsta pčela iz roda Hyaleus bilježi svoj ulazak na ovaj neslavni popis. Tako su pčele službeno postale vrsta u izumiranju.

Američka organizacija za riblje i divlje vrste (USFWS) određuje koje će se vrste s obzirom na specifičnosti tamo naći, a njihove se smjernice razlikuju od onih svjetski poznate Crvene liste koja predstavlja međunarodnu platformu za ugrožene svojte.

USFWS je nedavno objavio da na listu ulazi 10 novih životinjskih i 39 biljnih vrsta (sve su s Havaja). To je prvi puta da je neka pčelinja vrsta dodana na popis ugroženih vrsta.

Po prvi puta pčele na popisu ugroženih vrsta

Ove pčele žive u tropima, Latinskoj Americi i Australiji. Malene su, liče na ose i često žive u malim izoliranim populacijama, a ovise o autohtonim biljkama zbog peludi te mjesta na kojima se vole skupljati unutar šuplje stabljike. Najvažniji razlog ovog pomora i smanjenog broja populacija je uništenje staništa (uslijed razvoja i invazivnih vrsta biljaka i životinja).

Sedam havajskih vrsta pčela možda i nisu tako bitne za funkcioniranje kopnenog ekosustava, no primarni su polinatori mnogih autohtonih biljaka i imaju bogatu povijest na Havajima. Bez njih, cijeli ciklus razvoja invazivnih vrsta i uništenje staništa dobivaju novu dimenziju. Tijekom miliona godina, pčele i određeni cvjetovi su razvili specijalizirane biljne oprašivačke interakcije u kojima oba organizma imaju korist. Ako pčele nestanu, neke cvjetnice i biljke bi također mogle nestati i to ima domino efekt u ekosustavu.

Bez biljaka, nema pčela, a bez pčela, biljke se ne mogu oporaviti. Društvo Xerces, neprofitna grupa posvećena zaštiti beskralješnjaka i njihovih staništa, podnijela je zahtjev 2010. godine kako bi se zaštitilo sedam vrsta ove pčele.

Foto: bigstockphoto.com, ch_ch


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Pčele Ugrožena vrsta Nestanak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."