Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjaci Kraljica
  • 11.12.2016. 08:00

Od ražene slame izrađuje stare košnice trnke

Uz proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda Predrag Trninić izrađuje i pomalo zaboravljene trnke - košnice pletene od ražene slame.

Foto: Porodica Trninić
  • 5.687
  • 225
  • 0

Porodično gazdinstvo Pčelinjaci Kraljica, sa 20 godina tradicije, broji 200 proizvodnih društava, a pored meda, polena, propolisa, matične mliječi, rojeva i matica, oni u svojoj ponudi i imaju stari tip košnica trnke pletene od ražene slame.

"Trnka je jedna od starijih oblika košnica. To je košnica koja ima saće koje ne možemo mijenjati po želji. Vađenje meda iz takve košnice je teško i više se uglavnom ne praktikuje. Danas se najviše upotrebljava zbog hvatanja rojeva. Pored upotrebe u pčelarstvu ona se upotrebljava i za ukrasne svrhe kao npr. lustere i saksije za cvijeće", objašnjava Predrag Trninić, nosilac gazdinstva Trninić iz Nove Topole.

Za jednu pletaru 6 do 8 sati posla

Predrag Trninić plete trnke

Proizvodnja trnke, kaže, počinje sa sijanjem kvalitetne autohtone sorte raži, kada raž dostigne fazu zrijenja pristupa se žetvi. Sam proces žetve se vrši na stari način kako bi se očuvao kvalitet stabljike. Raž se veže u snopove te se od snopova prave tzv. kubure gdje dolazi do faze dozrijenja zrna.

"Sljedeća faza je odstranjivanje zrna sa klasova te se ti snopovi nose u skladište. U skladištu se snopovi čiste i onda dolazi do finalne operacije pletenje same trnke", objašnjava Predrag.

Proces pletenja trnki vrši upravo nosilac gazdinstva Trninić.

"Na samom početku trnke smo pleli za vlastite potrebe, ali zbog povećanja zainteresovanosti trnke smo uvrstili u ponudu. Za proizvodnju jedne trnke potrebno je izdvojiti 6-8 sati u zavisnosti od kvaliteta slame. Zbog velike potražnje polako počinju i ostali ukućani da uče stari zanat", naglašava nosilac gazdinstva koje ima i svoju facebook stranicu.

Kako je trnka rađena od prirodnog materijala pčele se u njoj vrlo ugodno osjećaju i brzo napreduju, a i lakše se hvataju rojevi. Svaki pčelar koji posjeduje trnku na svom pčelinjaku upoznat je sa prednostima trnke.

Bogatstvo pčelinjih plodova

Uz trnke, Pčelinjaci Kraljica u ponudi imaju med, med u saću, saće u medu, propolis (propolis kapi i čvrsti propolis), polenov prah, polen u medu (mješavina polenovog praha i meda), matična mliječ, mješavinu meda, polena i matične mliječi, mješavina meda, polena, matične mliječi i propolisa, čisti vosak, rojeve, kreme (propolis krema,gavez i krema sa matičnom mliječi). Od pića su tu likeri ( divljih kupina,divljih jagoda,trešanja,višanja i malina), orahovača i medovača. Nude i lavandu za ormare, biser zdravlja i voće u medu.

Foto: Porodica Trninić


Fotoprilog


Tagovi

Pčelinjaci Kraljica Predrag Trninić Trnke Pletare


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !