Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova opasnost za pčele
  • 21.11.2016. 14:00

Novi virus s Havaja prijeti pčelama

Na havajskom otoku izolovan je virus "Moku" iz invazivne ose Vespula pensylvanica. Virus posebno ugrožava medonosne pčele.

Foto: bigstockphoto.com/Inventor
  • 1.580
  • 214
  • 0

Nedavna studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, predstavila je novoidentifikovani virus nazvan "Moku" po havajskom otoku na kome je prvi put izolovan, iz invazivne ose Vespula pensylvanica. Studija upozorava i na vrlo brz i lak način prenošenja ovog virusa, zbog povećanja populacije invazivnih osa, pa je cijela priča predstavljena kao nova prijetnja za polinatore širom svijeta, prenosi SPOS.

Posebno ugrožene medonosne pčele

Analizu, identifikaciju i karakterizaciju novog virusa uradio je tim koji je predvodila Purnima Pahori, sa Instituta Irlam. Ovaj virus posebno ugrožava medonosne pčele. Purnima Pahori je navela da je upotreba nove, to jest usavršene tehnike genetskog sekvenciranja dovela do učestalog otkrivanja novih sojeva virusa, a da posljednja u nizu provedenih studija potvrđuje značaj novih tehnologija u predviđanju posljedica koje neka sasvim nova biološka invazija može da izazove.

Virus prisutan u manjem ali postojanom broju

Zaključak studije upućuje na činjenicu da je "Moku" virus aktualno prisutan u manjem, ali postojanom broju slučajeva u određenim oblastima na Havajima. Vjerovatno je i da postoji veza između spomenute virusne infekcije i povećanog broja gubitaka pčelinjih zajednica. Dalja istraživanja će biti usmjerena u pravcu detaljnije evaluacije zaraženih zajednica.

U principu, izazovi u budućnosti koja donosi sve razvijeniju tehnologiju i olakšava rad biologa, biće samo procjena biološke relevantnosti novootkrivenih patogena i ispitivanje uloge koju određeni patogen ima u ekologiji svog domaćina. Na konkretnom primjeru, vrlo dobro se zna kakvu štetu pčelinjoj zajednici pričinjava varoa, ali otkriće novog patogena kao što je "Moku" virus, navodi da se moraju uložiti veliki napori da bi se došlo do konkretnih činjenica o štetnosti po domaćina, u ovom slučaju medonosnih pčela.

Nova saznanja podsjećaju i da je borba protiv osa na pčelinjaku važan dio svakodnevnih obaveza pčelara jer, prijetnji je sve više.

Foto: bigstockphoto.com/Inventor


Izvori

SPOS


Tagovi

Virus Medonosne pčele Havaji Moku


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97