Tim naučnika iz Britanije proveo je istraživanje o posljedicama koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se spriječio gubitak pčela i ostalih oprašivača.
Tim naučnika iz Britanije proveo je istraživanje o posljedicama koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Naglasili su da se zahvaljujući pčelama i drugim oprašivačima u svijetu proizvedu proizvodi vrijednosti od 233 do 577 milijardi godišnje. Četvrtina usjeva zahtjeva makar djelimično oprašivanje, a od njih zavisi i stabilan ekosistem.
"Bez oprašivača, mnogi od nas više ne bi bili u mogućnosti da uživaju u kafi, čokoladi, jabuci i mnogim drugim namirnicama, koje su dio svakodnevnog života", rekao je profesor Simon Pots (Simon Gillings Pots).
Utvrdili su da oprašivače ugrožavaju: nove poljoprivredne tehnologije, klimatske promjene, GMO, pesticidi, širenje bolesti, kao i širenje štetočina i prirodnih neprijatelja oprašivača.
Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se spriječio gubitak pčela i ostalih oprašivača. Naglašena je važnost saradnje vlada i poljoprirednika, kao i cijele svjetske zajednice.
"Nije sve izgubljeno za oprašivače. Srećom, možemo da im pomognemo. Dalja neaktivnost stvorila bi dodatne prijetnje po bezbjednost hrane i dobrobit mnogih miliona ljudi", zaključeno je.
Foto: katja / Pixabay
Izvori
Tagovi
Autorica