Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UGP Bagrem
  • 05.02.2017. 12:00

Napravili i podijelili pčelarima 1.400 pogača

Pogače se sastoje od invertnog sirupa koji se priprema 24 sata prije izrade pogača pod strogim nadzorom temperatura da invert ne bi pregorio.

  • 1.616
  • 269
  • 0

Preko 1.400 pogača napravili su u četiri dana članovi Udruženje građana pčelara "Bagrem" Kakanj. Naime, sredstva koja im je obezbijedila Vlada Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 3.000 KM Upravni odbor udruženja je odlučio uložiti u izradu pogača koje su podijeljene članovima koji su do 31.12. 2016. uredno izmirili članarinu.

Pogače su, navode iz UGP Bagrem, pravljene u prostorijama udruženja na mašinama koje je donirala općina Kakanj i HO World Wision. Izradu pogača su radili aktivni članovi ovog udruženja a posao je vodio Nermin Mrkonjić i Nedim Mašić. Rađene su po receptu koji je dao proizvođač mašina a sastoje se od invertnog sirupa koji se priprema 24 sata prije izrade pogača pod strogim nadzorom temperatura da invert ne bi pregorio.

Prve pogače izrađene na novim mašinama

Invert se pravi u omjeru 1:4 vode i šećera, potom se dodaje limunska kiselina (2 gr. Na 1 kg šećera) da bi se postigla invertaza šećera koji ne smije sadržavati vise od 20 % vlage. U mješač se dodaje invert i mljeveni šećer u omjeru 1:2 (invert i šećer) i 1 % sojinog brašna.

Poslije toga se pristupa miješanju, pakovanju, vaganju, varenju kesica i valjanje pogača. Neumorna ekipa je radila 4 dana i uspjeli su napraviti potrebnu količinu.

"Pogače smo prvi puta radili na ovim mašinama i po ovim receptima. Sitnih nedostataka sigurno da ima ali u budućem vremenu ćemo nastojati te nedostatke svesti na minimum i da naše pogače budu bolje i kvalitetnije od pogača koje se mogu naći na tržištu gdje se ne zna ni šta je u njima ni od čega su pravljene", zaključili su.

Izvor i foto: bagrem-kakanj.com


Tagovi

UGP Bagrem Pčelari Udruženje Pogače Kakanj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.