Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 12.07.2016. 12:00

Dovezli 2,6 milijuna mrtvih pčela pred Kongres!

Putujućim prosvjedom "Održimo košnice živima", aktivisti traže zabranu neonikotinoida, vrste pesticida koja se neprestano označava kao izrazito opasna za pčele.

Foto: Ppetro/Bigstockphoto
  • 312
  • 14
  • 0

Putujući prosvjed "Održimo košnice živima" u kojemu sudjeluju farmeri, poljoprivredni stručnjaci i aktivisti, obilazi SAD s kamionom na kojemu je u plastičnim kontejnerima 2,6 milijuna mrtvih pčela! Grupa "Održimo košnice živima", piše modern farmer, ima dvostruki cilj - educirati ljude o prijeko potrebnoj zaštiti pčela te osigurati donošenje zakona koji će ih zaštititi. Kao dio tog napora i kako bi upozorili kolika je ugroza pčela, voze kamion s 2,6 milijuna mrtvih pčela.

Ta količina mrtvih pčela, kako je objasnila Anna Aurilio je - mala. Riječ je o 75 košnica. S obzirom da je 44% svih košnica u SAD-u izgubljeno prošle zime i da je potrebno više od 2 milijuna novih košnica samo za oprašivanje nasada badema u Kaliforniji, možemo zamisliti koliko je malen postotak tih 75 košnica.

Traže zabranu neonikotinoida

Brojni članovi grupe "Održimo košnice živima", u glavnom su se gradu, Washingtonu, susreli s članovima ministarstva zaštite okoliša i poljoprivrede te kongresnicima kako bi im predali peticiju s više od 4 milijuna potpisa kojima se traži zaštita pčela, ali i 2,6 milijuna mrtvih pčela!

Njihovi zahtjevi najvećim se dijelom odnose na traženje zabrane korištenja neonikotinoida, vrste pesticida koja se neprestano označava kao izrazito opasna za pčele. Uzrokuje čudno, opasno ponašanje pčela, uključujući smanjenje apetita i aktivnosti, nemogućnost reprodukcije i gubitak moždanih stanica. Kampanja je i dalje u tijeku.

Foto: Ppetro/Bigstockphoto


Tagovi

Prosvjed Mrtve pčele Kongres Košnice Pesticid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.