Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametni kukci
  • 23.10.2016. 15:00

Bumbari opet dokazali - itekako su inteligentni!

Britanski su znanstvenici uspjeli naučiti bumbare da povlačeći uzicu dođu do hrane, a potom naučeno prenesu drugima u koloniji!

  • 1.022
  • 50
  • 0

Britanski su znanstvenici uspjeli naučiti bumbare da povlačeći uzicu dođu do hrane, a potom naučeno prenesu drugim bumbarima u koloniji, pokazujući pritom visoku razinu inteligencije unatoč malenom mozgu!

Znanstvenici s londonskog Sveučilišta Queen Mary rekli su da je eksperiment, koji se često koristi prilikom testiranja inteligencije majmuna i ptica, prvi put pokazao da su i neki kukci dorasli zadatku te znanja mogu prenijeti na nekoliko generacija, piše reuters.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su uspjeli istrenirati 23 od 40 pčela da povuku uzicu sa svojim nožicama. Uzice su bile prikačene na umjetni cvijet koji je u središtu sadržavao hranu, ali je bio postavljen ispod prozirne površine. Pčele su, otkrivajući hranu ispod podloge, naučile kako izvući cvijet van.

U drugoj grupi su pčele dobile priliku riješiti zadatak bez treninga i samo dvije od 110 su uspjele. Potom je nova grupa pčela gledala kako utrenirane pčele dolaze do hrane i čak 60% ih je uspjelo nakon toga obaviti zadatak. U konačnici, istrenirane su pčele stavljene u kolonije i znanstvenici su utvrdili da se tehnika uspješno prenijela na većinu radilica.

Pametne bumbare u akciji pogledajte u videu.

Foto i video: SciNews


Tagovi

Bumbari Inteligencija Eksperiment Queen Mary Sveučilište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.