Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari
  • 24.03.2016. 10:30

Borba za očuvanje pčelinjih društava

Na Skupštini pčelara Novi Grad razgovaralo se o aktualnim temama i problemima sa kojima se u ovom trenutku suočavaju pčelari.

  • 331
  • 14
  • 0

Jučer je održana redovna skupština pčelara Novi Grad na kojoj se razgovaralo o aktualnim temama i problemima sa kojima se u ovom trenutku suočavaju pčelari.

Pčele potrošile zalihe hrane

Iako je prošla godina zabilježena kao jedna od uspješnijih za pčelare, drugi dio godine bio je obilježen nepovoljnim klimatskim uvjetima, a i zima se nastavila u istom smjeru. Naime, i decembar prošle godine, kao i prva dva mjeseca u ovoj godini, zabilježila su vrijeme toplije od uobičajenog. "Visoke temperature isprovocirale su pčele i dovele do kretanja legla prije uobičajenog vremena, što je dovelo do potrošnje zaliha hrane, pa je jasno da će se pčelari koji nisu na vrijeme reagirali, naći u problemima", rekao je Miloš Odžić, predsjednik Društva pčelara Novi Grad, a prenose Nezavisne novine.

Kišni period u posljednje vrijeme dodatno otežao situaciju

Nepovoljne vremenske prilike natjerale su pčelare na borbu za očuvanje pčelinjih društava do početka paše. Ovaj kišni period koji traje već duže vrijeme zadaje glavobolje pčelarima jer je pravi izazov očuvati pčelinja društva u dobrom stanju do početka paše. Prema riječima Branka Končara, koji je na održanoj Skupštini govorio o proljetnim radovima u pčelinjaku, osim kiša, posljednjih dana su i niske temperature doprinijele povećanju problema u pčelarstvu.

Osim teme proljetnih radova u pčelinjaku, Končar je govorio i o pozitivnom utjecaju pčela i pčelinjih proizvoda na zdravlje ljudi.

Ažuriranje podataka o brojnom stanju pčelinjih zajednica privodi se kraju

Bojan Maran, samostalni stručni suradnik u Općinskom odsjeku za poljoprivredu, potvrdio je da je ažuriranje podataka o brojnom stanju pčelinjih zajednica započelo, a pčelari imaju obavezu da ga završe do kraja marta. Podsjetimo, prošle su godine na području općine Novi Grad registrirana 43 pčelara u čijim su pčelinjacima evidentirana 3.064 pčelinja društva.

Foto:bigstockphotos.com;genoapixel


Tagovi

Pčelari Novi Grad Pčelinja društva Branko Končar Miloš Odžić Pčelinja paša Proljetni radovi u pčelinjaku Bojan Maran