Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj matičnjaka
  • 05.12.2016. 12:00

Uzgoj matičnjaka im donio pristojnu zaradu

U selu Krivaja, kod Zavidovića, vrijedna mještanka Mubera Keserović je pokazala i dokazala kako nam je upravo priroda podarila sve ono što nam je neophodno.

Foto: Mubera Keserović
  • 10.300
  • 694
  • 0

U vremenu kada su prisutni nezaposlenost i ekonomska nestabilnost, sve je veći trend bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojom organske hrane, kao i uzgoj ljekovitog bilja.

U selu Krivaja, kod Zavidovića, vrijedna mještanka Mubera Keserović je zajedno sa svojom porodicom, mužem Nusretom i kćerkom Sabinom, pokazala i dokazala kako nam je upravo priroda podarila sve ono što nam je neophodno te da vrijednost poljoprivredne proizvodnje upravo leži u tome. Ova porodica je kroz uzgoj matičnjaka (lat. Melissa officinalis) stvorila pozitivnu klimu za razvoj obiteljskog agrobiznisa.

Eliksir života ili pčelinja ljubica

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) ili kako je još zovu "eliksir života" ima veliku ljekovitu vrijednost, te osim što krijepi dušu, ovoj porodici donosi pristojnu zaradu. S obzirom da se tradicionalno bave poljoprivredom, uzgoj matičnjaka ne predstavlja poteškoću.

Edukacija iz oblasti agrobiznisa omogućila mi je da pametno iskoristim poljoprivredne resurse!

Pčelinja ljubica raste u visinu od 70 do 150 cm. Listovi imaju blagi miris nalik na limun i metvicu. Krajem ljeta, na biljci se pojavljuju mali, bijeli ili svijetlo plavi cvjetovi puni nektara koji privlače pčele. Zbog toga joj je latinski naziv Melissa (grč. pčela).

Matičnjak uzgaja na parceli od 1.500 m2

Ekstrakt matičnjaka ima antibakterijska, antivirusna i umirujuća svojstva. Također se koristi i kao začin. Eterično ulje matičnjaka se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe. Matičnjak važi kao značajna biljka za rješavanje problema vezanih za srce. Po svojstvima matičnjak podržava anatomiju srca i korisna je pomoć za sve srčane probleme bez obzira na porijeklo bolesti (Johann Franck, 1618, po Willfortu). Matičnjak pomaže i kod prehlada i podržava cirkulaciju. Sok iscjeđen iz svježeg lista pomaže dezinfekciji i zarastanju rana. Izaziva znojenje te se koristi kod groznice i visoke temperature.

Edukacija je veoma važna

S obzirom da je ovo prva godina otkako se bavi uzgojem matičnjaka,veliku važnost posvetila je edukaciji o uzgoju ove dragocijene biljke. U saradnji sa Udrugom poduzetnika i poslodavaca Žepče, koji su stvorili inicijativu za razvoj poljoprivrednog sektora, prisustvovala je edukaciji o razvoju obiteljskog gazdinstva, te uz njihovu saradnju stvorila povoljne uvjete za iskorištavanje ovog prirodnog bogatstva.

Matičnjak uzgaja na maloj parceli površine od 1.500m2 što je za ovu vrijednu ženu tek početak, kada je u pitanju uzgoj matičnjaka.

"Edukacija iz oblasti agrobiznisa omogućila mi je da pametno iskoristim poljoprivredne resurse" - ističe sagovornica dodajući kako je zadovoljna produkcijom biomase.

Cjelokupan sadni materijal i stručne savjete dobila je od saradnika iz UPIP-a Žepče,te prateći njihove upute uspjela je pozitivo poslovati. Teren za uzgoj matičnjaka sadrži sve potrebne minerale kako bi biljka dala što bolji doprinos, u što se i lično uvjerila.

Skladištenje i otkup

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, začinske, aromatične, mirisne i medonosne. Zbog toga ima veliku vrijednost, naročito kada je u pitanju proces pravljenja eteričnog ulja.

Biljku prodaje u svježem stanju, kao otkos, koji se otkupljuje u Žepču, a neposredno poslije otkupa biljka se skladišti u veliki statični destilator, gdje se procesom destilacije proizvodi eterično ulje matičnjaka. Poznata su jaka antivirusna svojstva ove biljke,te pored toga djeluje na kreativost i koncentraciju kao i na imunosni sistem našeg organizma.

Foto: Mubera Keserović


Tagovi

Mubera Keserović Matičnjak Uzgoj Zavidovići


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...