Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekspanzija smilja
  • 19.11.2016. 15:00

Smilje "istjeralo" duvan s ljubinjskih plantaža

Sadnja duvana u Ljubinju odumire, a proizvođači se okreću profitabilnijem smilju.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 197
  • 7
  • 0

Dok je u zapadnoj Hercegovini "istjeralo" vinograde, u istočnoj zbog smilja nestaju površine pod duvanom. Ljubinjski duvanari odustaju od uzgajanja čuvenog hercegovačkog duvana i okreću se proizvodnji sve traženijeg smilja.

Razloga zašto napuštaju kulturu svojih djedova je više. Nakon obranog duvana, čiji su samo jedan dio uspjeli sačuvati od bolesti, suočavaju se sa mnogo ozbiljnijim problemima nedostatka otkupnih stanica, što je uslovilo da sadnja ove industrijske biljke u Ljubinju odumire, pišu nezavisne.

"Ove godine smo imali svega desetak vagona, što je, u odnosu na neki raniji period, kada se u otkupnoj stanici predavalo oko 35 vagona, zaista mnogo manje i svake godine će ga biti manje, a kao sadioci ostaju samo stariji ljudi", rekao im je Dragoljub Sorajić, šef Odsjeka za privredu u opštini Ljubinje.

Velika ulaganja, niska otkupna cijena

Kaže i da je ove godine 20% roda uništila bolest, tako da će i oni sadioci koji su navikli na ovu kulturu sve više odustajati od nje zbog velikih ulaganja u obradu zemlje i zaštitu biljke. Problem je i u otkupu duvana, jer su odavno ukinute i otkupne stanice u Stocu ili Čapljini. Najprije je, kaže, prije nekoliko godina ugašeno ljubinjsko preduzeće "Doganija", jedino u istočnom dijelu Hercegovine koje je otkupljivalo duvan a, prema zakonu, proizvođači ne smiju računati ni na slobodno tržište i ne smiju duvan odvoziti ni na pijace.

Ljubinjski proizvođači nadaju se tek da će opštinska vlast napraviti vanredne ugovore za otkup s Fabrikom duvana u Banjaluci. No ne očekuju neku zaradu jer su otkupne cijene niske od svega tri i po marke. Unatoč činjenici da uzgoj smilja doživljava ekspanziju koja je srušila cijenu, ono je i dalje isplativije jer pojedini otkupljivači i prerađivači daju besplatan sadni materijal i svoju mehanizaciju, čiju naknadu rješavaju kroz otkup koji je, što je ljubinjskim poljoprivrednicima i najbitnije, zagarantovan. Već sada se u Ljubinju prerađuje po petnaest tona smilja.

Foto: Nedjeljko Musulin


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegove morfološke karakteristike. Slabiji duhan sadrži manje od 1% nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Ljubinje Smilje Otkup Duvan


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]