Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasna cvijetnica
  • 29.04.2016. 17:00

Rudbekija - nezahtjevna, a lijepa trajnica

Rudbekije mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Odlikuju se predivnim cvjetovima koji mogu biti žuti, purpurni, zeleni, bakarni ili crni u zavisnosti od sorte.

Foto: StillWorksImagery/Pixabay.com
  • 1.141
  • 150
  • 0

Rudbekije ili pupavice su prelijepi ukrasi naših vrtova. Pripadaju porodici Asteraceae, rodu Rudbeckia. Vode porijeklo iz Sjeverne Amerike i mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje, niske 30cm i visoke 2m. Cvjetovi su, uglavnom, žuto obojeni, sa jednostrukim, dvostrukim i višestrukim cvijetnim krunicama. Danas postoji preko 40 sorti koje mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje sa različito obojenim cvjetovima: žuti, purpurni, zeleni, bakarni, crni.

Gajenje i zaštita rudbekije

Rudbekije se sade na cvijetne gredice, a koriste se i kao rezano cvijeće. Nisu zahtjevne cvijetnice. Dobro uspjevaju na osunčanim i sjenovitim mjestima, ali dio dana treba da su izložene suncu. Na osunčanim terenima zahtjevaju češće zalijevanje tokom sušnog perioda. Cvijeta od sredine ljeta do sredine septembra. Tokom cvatnje ih je potrebno redovno rezati i uklanjati ocvale cvjetove kako bi što duže cvjetale i dale veći broj cvjetova.

Jednogodišnje rudbekije je najbolje gajiti iz sadnica. Ako sjeme rudbekije posadimo u martu i početkom aprila ona će procvjetati krajem juna početkom jula. Sjetva se obavlja u kontejnere na dubinu od 3mm i lagano pospe zemljom. Optimalna temperatura za rast je 18ºC. Već nakon 10 do 15 dana pojavljuju se mlade biljke. Tokom maja, kada prođe opasnost od mrazeva, sadnice rudbekije možemo posaditi na stalno mjesto. Mlade biljke su veoma osjetljive na mraz i ako postoji opasnost od pojave mraza treba ih prekriti agrotekstilom dok opasnost ne prođe.

Rasađivanje dijeljem grla

Sjeme se može posaditi i direktno u zemlju tokom maja, kada su dnevne teperature od 16 do 18ºC i kada je prošla opasnost od mraza. Sjeme se lagano prekrije zemljom i zalije. Niče poslije 2 do 3 sedmice. Na ovaj način se najčešće siju višegodišnje rudbekije, a tokom prve godine formiraju lisnu rozetu.

Višegodišnje rudbekije mogu se rasađivati dijeljenjem grma. Djeljenje grma treba obaviti ili tokom jeseni, kada se završi cvjetanje, ili u rano proljeće, pred pojavu mladih izdanaka. Postupak treba provesti svake treće ili pete godine kako bi se grm osvježio i podmladio. Na ovaj način potiče se grm da stvara više mladica sa cvjetovima, uklanja se mrtvo korijenje iz centralnog dijela grma. Ukoliko se grm redovno ne dijeli on će da odumre.

Razmak sadnje je različit za različite rudbekije i kreće se od 30 do 50 cm. Posebno višegodišnje biljke ne vole gustu sadnju.

Đubrenje

Prilikom sadnje u rupe za sadnju je potrebno dodati smjesu komposta i đubriva.Tokom sezone biljke se đubre dva puta, u fazi intenzivnog rasta i u fazi formiranja cvjetova.

Orezivanje

Redovnim uklanjanjem ocvalih cvjetova potiče se formiranje novih cvijetnih pupoljaka i produžava faza cvjetanja. Višegodišnje biljke se pripremaju za zimu uklanjanjem svi suvih nadzemnih dijelova i prekrivaju suvom travom ili granama smrče.

Od štetočina rudbekije često naseljavaju biljne uši, lisne nematode, grinje, trips, a od bolesti tokom kišnih godina ili usled preobilnog zalijevanja mogu se javiti fuzarioze. Sve što je oštećeno i ima simtome bolesti je potrebno ukloniti.

Foto: StillWorksImagery/Pixabay.com


Tagovi

Rudbekija Rudbeckia Pupavica Cvijetnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.