Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maka
  • 24.10.2016. 12:00

Proizvodnja opijuma u Afganistanu veća za 43%

Premda je proizvodnja opijuma u Afganistanu zabranjena zakonom, ona i dalje predstavlja jedan od najvažnijih izvora prihoda za siromašne poljoprivredne zajednice.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo, Video
  • 1.349
  • 66
  • 0

Za čak 43% povećana je proizvodnja opijuma u Afganistanu, priopćeno je iz Ujedinjenih naroda. Prema podacima UN-ova ureda za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), povećane su i površine pod makom, iz kojeg se dobiva opijum, i to za 10% te se on danas proizvodi na 201.000 hektara, prenosi BBC.

Proizvodnju su, dodaju, povećali poboljšani uvjeti za uzgoj što je rezultiralo i većim prinosima. Afganistan je najveći svjetski proizvođač opijuma, glavnog sastojka heroina. Premda je proizvodnja opijuma u toj zemlji zabranjena zakonom, on i dalje predstavlja jedan od najvažnijih izvora prihoda za siromašne poljoprivredne zajednice.

Uzgoj maka u Afganistanu

Talibani također naplaćuju porez za proizvodnju maka na teritoriju koji kontroliraju. Za njih je on važan izvor prihoda iz kojih financiraju vojne aktivnosti. Izvršni direktor UNODC-a Yuri Fedotov je naglasio da najnoviji podaci o proizvodnji opijuma predstavljaju "zabrinjavajuće nazadovanje u naporima suzbijanja te aktivnosti".

Opijum proizveden iz maka koristi se i u medicini za preparate protiv bolova, poput morfija. Mnoge zemlje uzgajaju ga za medicinsku upotrebu, no u Afganistanu se prvenstveno koristi za ilegalnu trgovinu drogom.

Afganistanska vlada, doduše, na papiru vodi politiku prema kojoj bi se trebalo iskorijeniti usjeve maka, ali površine pod makom proširene su i na mnoga područja pod njihovom kontrolom te ih se često optužuje da zapravo zatvaraju oči na očitu zloporabu.

Ranije ove godine, južnoazijski dopisnik BBC-a Justin Rowlatt posjetio je farmu na sjeveroistoku Afgaistana gdje mu je jedan farmer rekao da lokalna vlada zna za usjeve, ali također zna i da je to jedini način na koji se može ostvariti pristojna zarada.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo, Video: BBC


Tagovi

Afganistan Droga Opijum Polja maka Talibani


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]