Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće u svemiru
  • 19.01.2016. 12:00

Procvjetala prva cinija u svemiru

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), procvjetala je prva cinija uzgojena u svemiru, objavio je američki astronaut Scott Kelly.

Foto: theverge.com
  • 147
  • 6
  • 0

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), procvjetala je prva cinija uzgojena u svemiru, objavio je američki astronaut Scott Kelly.

Prema pisanju portala The Verge, ciniju su astronauti posadili krajem protekle godine, a njen uzgoj nije bilo nimalo jednostavan. Upravo suprotno, predstavljao je veliki izazov posadi zbog uvjeta u kojima je biljka rasla. Prvi problemi počeli su već dva tjedna nakon što je cvijet počeo rasti. Naime, iz nekoliko je listova curila voda što je bio jedan od simptoma viška unutarnjeg tlaka. Nakon toga, počelo je i savijanje listova što ukazuje na činjenicu da je biljka suočena sa stresom. Dodatni problem stvarao je i poplavljen korijen biljke pa je trebalo nešto hitno poduzeti kako bi se biljka spasila.

Tako su članovi posade odlučili povećati protok zraka u komori rasta biljaka, no zbog nenadane "svemirske šetnje" nije sve pošlo u dobrom smjeru. Ipak, nakon mnogo rada i truda, a prije svega upornosti u namjeri da uzgoj ove biljke uspije, na kraju je došlo do cvjetanja.

Jednostavan uzgoj na Zemlji - pravi poduhvat u svemiru

Cinija je vrlo popularna biljka i njen rod na zemlji sadrži oko 20 vrsta, a uzgoj je vrlo jednostavan. No, uzgojiti ciniju na međunarodnoj svemirskoj stanici, nešto je posve drugo pa se u tim uvjetima jednostavan uzgoj pretvorio u vrhunski poduhvat. Naime, biljka se teško prilagodila uvjetima mikrogravitacije. Inače, uzgoj cinije samo je dio projekta Veggie, koji provodi američka svemirska agencija NASA, a koja za cilj ima ispitivanje uzgoja biljaka na "duže staze", prije svega za misije na Marsu.

Cinija nije prva biljka koja je uzgojena u svemiru. Prošle godine članovi posade uspješno su uzgojili crvenu salatu, koju su prvi put jeli "iz svog svemirskog vrta", a u planu je uzgojiti i rajčicu. Uzgoj cinije odabran je kako bi astronautima pomogao da shvate kako mikrogravitacija utječe na rast cvijeća.

Foto: theverge.com


Tagovi

Cinija Svemir Cvijet u svemiru Astronaut Scott kelly Mikrogravitacija

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas